• 25 Ιουνίου, 2021

Ξανθός: Έλλειμα αξιολόγησης των self test

 Ξανθός: Έλλειμα αξιολόγησης των self test

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός με θέμα: Έλλειμμα αξιολόγησης των self-tests – αδιαφάνεια για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον έλεγχο των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργό Υγείας τα self test αποτελούν μια διαγνωστική μεθοδολογία που δεν έχει δοκιμαστεί και ότι μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορεί να έχει σε μια στρατηγική έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης ατόμων με ασυμπτωματική λοίμωξη covid-19 σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

“Το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί σε αξιόπιστους ελέγχους με μοριακά και rapid test που διενεργούνται από πιστοποιημένα εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση, παρότι στα λόγια αναφέρεται σε “συμπληρωματικό εργαλείο”, στην πράξη θεωρεί ότι τα self-test είναι το “κλειδί” για την επιστροφή στην κανονικότητα, μεταθέτοντας την ευθύνη της διεξαγωγής τους από το Σύστημα Υγείας στους πολίτες και αποδίδοντας τους περίπου την ίδια βαρύτητα και επιδημιολογική σημασία με τους εμβολιασμούς”, αναφέρει και ζητά απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Έχει γίνει αξιολόγηση της συμβολής των self test στην ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 στη χώρα και με ποια στοιχεία γενικεύεται η χρήση τους σε όλους του τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής ;
  2. Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα των μεταλλάξεων του ιού στην Ελλάδα και πόσο αυτές επηρεάζουν την πορεία της πανδημίας; Πως και με ποια στοιχεία ενημερώνονται οι διεθνείς βάσεις δεδομένων;