• 21 Ιουνίου, 2021

Βύρωνας: Χιλιάδες υπογραφές για να παραμείνει στο δημόσιο το Θεάτρο Βράχων

 Βύρωνας: Χιλιάδες υπογραφές για να παραμείνει στο δημόσιο το Θεάτρο Βράχων

Με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, μια μεγάλη έκταση γύρω από το Θεάτρο Βράχων, η οποία φιλοξενεί επίσης σχολεία, γήπεδα και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες- παραχωρείται σε ιδιώτες που εμφανίζονται ως κληρονόμοι των παλαιών ιδιοκτητών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η δικαστική απόφαση στηρίζεται σε τίτλους κτήσης της Οθωμανικής περιόδου.

Περισσότεροι από 5.500 πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το ψήφισμα του Δήμου Βύρωνα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Αvaaz, με αίτημα να σωθούν τα Θέατρα Βράχων και ο λόφος Κοπανά.

Η διεκδίκηση της δημόσιας γης από ιδιώτες ξεκίνησε το 2003 και 2005, όταν έγιναν και οι πρώτες αγωγές. Το 2016 η απόφαση πρώτου βαθμού δικαίωνε το ελληνικό δημόσιο και τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού.

Ωστόσο, το 2017 ασκήθηκε έφεση από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες και το Εφετείο αποφάσισε ότι οι εκτάσεις αυτές δεν ήταν δασικές και ότι ανήκουν στους διεκδικητές τους.

Η περιοχή που δόθηκε σε ιδιώτες είναι 104 στρέμματα της Β΄ Ζώνης Υμηττού, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Θέατρο «Αννα Συνοδινού», τις αθλητικές εγκαταστάσεις της «Εργάνης», το μισό γήπεδο του Υμηττού και το αναψυκτήριο «Αστρα».

Ο δήμαρχος της πόλης του Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφαση, με την οποία «ζημιώνεται το Ελληνικό δημόσιο, οι Δήμοι, όλοι οι πολίτες και κυρίως η νεολαία», υπενθυμίζει ότι «πριν 40 χρόνια διεκδικήσαμε με αγώνες τον λόφο Κοπανά, τα πρώην λατομεία Εργάνη, τα Θέατρα Βράχων και τα γήπεδα και καταφέραμε να μετατρέψουμε ένα χώρο εγκαταλελειμμένο και βρώμικο σε χώρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Αναψυχής…».

Η δημοτική αρχή Βύρωνα δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα αλλά χρειάζεται και τη στήριξη των πολιτών, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων, που αποτελεί μια όαση πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για ολόκληρη την Αττική και εδώ και δεκαετίες προσφέρει μοναδικές στιγμές σε όλους τους πολίτες της, που επισκέπτονται και παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα του περίφημου Φεστιβάλ ‘Στη Σκιά των Βράχων”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Ο δήμαρχος καλεί τους πολίτες σε ψηφιακή κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, μέσω συλλογής υπογραφών.

Το ψήφισμα τονίζει ότι «στην πόλη του Μπάιρον μετά από 200 χρόνια, είναι τραγικό να υπερασπιζόμαστε την ποιότητα της ζωής μας απέναντι στα τουρκικά φιρμάνια» και ότι «η υπεράσπιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα της περιοχής θα γίνει ο αγώνας όλων, καθώς αφορά και θίγει τα δικαιώματα μας στην άθληση, στην αναψυχή και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». «Ο τόπος κερδήθηκε με αγώνες και με αγώνες θα παραμείνει δημόσιος» καταλήγει.

Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή σωματείων, συλλόγων και φορέων της πόλης, που με ψήφισμά τους απαιτούν από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, που οριστικά και αμετάκλητα θα αποδίδει τους χώρους στον λαό.