• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Βρετανία: “Το Αφγανιστάν βαίνει προς εμφύλιο” – Αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό ΗΠΑ και Βρετανίας

 Βρετανία: “Το Αφγανιστάν βαίνει προς εμφύλιο” – Αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό ΗΠΑ και Βρετανίας

Το Αφγανιστάν διολισθαίνει προς τον εμφύλιο πόλεμο, εκτίμησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι η χώρα θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές, όπως η αλ Κάιντα.

«Η Βρετανία έμαθε τη δεκαετία του 1830 ότι πρόκειται για μια χώρα την οποία διοικούν πολέμαρχοι, υπάρχουν διαφορετικές επαρχίες και φυλές και καταλήγεις σε εμφύλιο, αν δεν προσέξεις πολύ. Πιστεύω ότι οδεύουμε προς τα εκεί», τόνισε ο Ουάλας μιλώνας στο BBC.

«Οι Ταλιμπάν δεν είναι μια ενιαία οντότητα, κάτω από την κοινή ονομασία υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Εξάλλου ο Ουάλας εξέφρασε την ανησυχία ότι το Αφγανιστάν θα καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές, όπως η αλ Κάιντα, η οποία θα ανακάμψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Ταλιμπάν πήραν την Κανταχάρ

«Ανησυχώ πάρα πολύ ότι τα αποτυχημένα κράτη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτού του είδους τους ανθρώπους», επεσήμανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SKY. «Η αλ Κάιντα είναι πιθανό να ανακάμψει».

Μάλιστα ο κ. Ουάλας προειδοποίησε ότι αν αυτό συμβεί και απειληθεί η Δύση, τότε η Βρετανία ίσως επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Ερωτηθείς αν η Βρετανία ενδέχεται να στείλει και πάλι στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας απάντησε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC: «Θα αφήσω κάθε ενδεχόμενο ανοικτό. Αν οι Ταλιμπάν έλαβαν κάποιο μήνυμα από την προηγούμενη φορά, αυτό είναι ότι αν αρχίσουν να φιλοξενούν την αλ Κάιντα, αν αρχίσουν να επιτίθενται στη Δύση μπορεί να επιστρέψουμε».

Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα για να βοηθήσουν στην εκκένωση 

Την ίδια ώρα και καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την πορεία τους στις επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλουν στρατεύματα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του προσωπικού από τις πρεσβείες στη Καμπούλ, στρατιωτών, πολιτών καθώς και χιλιάδων Αφγανών που έχουν συνεργαστεί μαζί τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι θα αποσύρει διπλωμάτες λόγω της απειλής που προκάλεσε η προέλαση των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει μόνο ένας μικρός αριθμός προσωπικού.

 Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία τάγματα, περίπου 3.000 στρατιώτες, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός 24 έως 48 ωρών από την ανακοίνωση την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ενισχύσεις θα βοηθήσουν στην «ασφαλή και τακτική μείωση» των Αμερικανών υπηκόων και των Αφγανών που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και συνεπώς τους χορηγήθηκαν ειδικές βίζες μεταναστών.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή – και πολύ καλύτερα να είμαστε συνετοί και υπεύθυνοι και να παρακολουθούμε τις τάσεις για να λαμβάνουμε τις καλύτερες αποφάσεις για την ασφάλεια και την ασφάλεια των ανθρώπων μας, παρά να περιμένουμε και να είναι πολύ αργά », είπε ο Κίρμπι.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν χθες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες« στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Αφγανιστάν», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Αναφέρθηκε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν μια πολιτική λύση.

Η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνει 600 στρατιώτες με στόχο την επιτάχυνση της εκκένωσης διπλωματικού προσωπικού και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις βρετανικές δυνάμεις. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι η πρεσβεία, που βρίσκεται στα περίχωρα της πράσινης ζώνης της Καμπούλ, θα μεταφερθεί σε ασφαλέστερη τοποθεσία.

Περίπου 200 Βρετανοί διπλωμάτες και στρατιώτες θα απομακρυνθούν, αν και δεν πρόκειται για ακριβείς αριθμούς. Η Βρετανία αναμένεται επίσης να εκκενώσει έως και 4.000 Αφγανούς.

 Άλλες δυτικές κυβερνήσεις επιταχύνουν επίσης τα σχέδια για την εκκένωση του προσωπικού των πρεσβειών τους εν μέσω φόβων για την πρόοδο των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

Καναδικές ειδικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν επίσης στο Αφγανιστάν. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έγραψε ένα tweet την Πέμπτη προτρέποντας όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις εμπορικές πτήσεις.

«Είναι καλύτερο να μειώσουμε την παρουσία μας όχι μόνο επειδή υπάρχει αυξανόμενη απειλή βίας, αλλά και δυμάμεις», δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Παράλληλα με την αποστολή των τριών λόχων στην Καμπούλ, το Πεντάγωνο στέλνει χίλια στρατεύματα στο Κατάρ για να βοηθήσουν την εργασία των διερμηνέων και άλλου πρώην αφγανικού προσωπικού που έχουν λάβει ειδικές θεωρήσεις. Έως και 4.000 επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα θα τεθούν σε κατάσταση αναμονής στο Κουβέιτ.

Ωστόσο, η ξαφνική, επείγουσα ανάπτυξη στρατευμάτων για να βοηθήσουν στην εκκένωση των δικών τους ανθρώπων, θα υπογραμμίσει το μήνυμα προς τους Αφγανούς ότι οι δυτικές πρωτεύουσες πιστεύουν ότι η πτώση της Καμπούλ είναι πιθανή και επικείμενη.