• 12 Ιουνίου, 2021

Βρετανία και καραντίνα “ψαλιδίζουν” τον τουρισμό – Εσπευσμένα στο Λονδίνο ο Θεοχάρης – Ελευθέρας σε τουρίστες με Sputnik V

 Βρετανία και καραντίνα “ψαλιδίζουν” τον τουρισμό – Εσπευσμένα στο Λονδίνο ο Θεοχάρης – Ελευθέρας σε τουρίστες με Sputnik V

Στις 15 Μαϊου έχει προγραμματιστεί το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του τουρισμού, με δύο όμως κρίσιμες μεταβλητές, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της. Υπό ποιους όρους θα ανοίξουν οι υπερτοπικες μετακινήσεις για Έλληνες και επισκέπτες και πως η Ελλάδα θα γίνει ελκυστικός προορισμός για τους τουρίστες χωρίς για παράδειγμα περιορισμούς καραντίνας είτε φτάνοντας εδώ είτε επιστρέφοντας στις πατρίδες τους για όσους δεν θα έχουν το πάσο του εμβολιασμού.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

  • “Με ένα ποσοστό 10% εμβολιασμένων  και με τις δύο δόσεις στην Ελλάδα αυτή την ώρα, είναι ανεδαφικό να συζητείται διαχωρισμός των πολιτών σε δύο ταχύτητες για τις μετακινήσεις εκτός νομού όταν αυτές θα επιτραπούν μετά τις 15 Μαϊου” επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος στο libre.gr για τις σκέψεις του Μαξίμου για το πρωτόκολλο των υπερτοπικών μετακινήσεων που θα κλειδώσει μέσα στην εβδομάδα.

Ο πήχης για την φετινή τουριστική σεζόν είναι ψηλά καθώς ζητούμενο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού δεν είναι απλά να επιβιώσουν, αλλά να καλύψουν και τις συσσωρευμένες ζημιές.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία, που συγκαταλέγεται στους κύριους “αιμοδότες” των ελληνικών νησιών. Το Λονδίνο για τις επόμενες τρεις εβδομάδες έβαλε προσκόμματα στα ταξίδια προς την χώρα μας καθώς όποιος Βρετανός επιστρέφει από την Ελλάδα θα μπαίνει σε δεκαήμερη καραντίνα και θα έχει την υποχρέωση να υποβληθεί σε δύο μοριακά τεστ για να επανέλθει στις δραστηριότητες του. Επόμενος σταθμός του υπουργού Τουρισμού σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η Γαλλία.

  • “Πλήρως εμβολιασμένοι, που θα έχουν κάνει 15 μέρες πριν την άφιξη τους στην Ελλάδα τη δεύτερη δόση του εμβολίου και οι ανεμβολίαστοι φέροντας μαζί τους αρνητικό μοριακό τεστ θα είναι οι καταρχήν προϋποθέσεις για την υποδοχή των ξένων επισκεπτών στην έναρξη της τουριστικής σεζόν” σημείωναν γνώστες των σχεδίων που καταστρώνει το υπουργείο τουρισμού.

Σε μια προσπάθεια πάντως να μεγαλώσει την τουριστική πίτα, η Ελλάδα θα δίνει το πράσινο φως στους εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V τουρίστες ενώ θα επιστρατεύσει και συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών εμβολιασμού με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμφωνηθεί με την Σαουδική Αραβία.

  • Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δηλαδή το ευρωπαϊκό διαβατήριο γρήγορης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών ακόμα “κολλάει” καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν έτοιμες να το εφαρμόσουν …από τον Ιούλιο ψαλιδιζοντας πρακτικά την τουριστική σεζόν.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι το γεγονός οτι ο πρωθυπουργός έθεσε μετ’ επιτάσεως τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού στην άτυπη σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο χθες.