Βρετανία: Έκτακτα μέτρα για τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά- “Έρχεται διατροφική φτώχεια”

 Βρετανία: Έκτακτα μέτρα για τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά- “Έρχεται διατροφική φτώχεια”

Πινακίδες που εμφανίζουν τα προϊόντα σε μειωμένο, αγοράστε ένα πάρτε ένα δωρεάν ή στη μισή τιμή, μέσα σε ένα παντοπωλείο στο Λονδίνο. Πινακίδες που εμφανίζουν τα προϊόντα σε μειωμένο, αγοράστε ένα πάρτε ένα δωρεάν ή στη μισή τιμή, μέσα σε ένα παντοπωλείο στο Λονδίνο.Φωτογράφος: Simon Dawson/Bloomberg

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αγωνίζεται να αμβλύνει την αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής, δήλωσε ότι καθυστερεί τους περιορισμούς στις λεγόμενες συμφωνίες πολλαπλών αγορών για ανθυγιεινά τρόφιμα που στόχευαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας της χώρας.

Οι κανόνες που απαγορεύουν τις προσφορές buy-one, get-one-δωρεάν και παρόμοιες προσφορές για τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη θα αναβληθούν κατά ένα χρόνο, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση το Σάββατο. Οι περιορισμοί στη δωρεάν αναπλήρωση αναψυκτικών θα καθυστερήσουν επίσης, αν και νέες οδηγίες για την τοποθέτηση πρόχειρων φαγητών στα καταστήματα θα τεθούν σε ισχύ, όπως έχει προγραμματιστεί τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση είπε ότι η αναβολή θα δώσει χρόνο για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των μέτρων στους καταναλωτές καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται σε υψηλό τριών δεκαετιών. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια για τους Βρετανούς που αγωνίζονται και τον Απρίλιο είπε στο υπουργικό του συμβούλιο να βρει νέους τρόπους για να αντιμετωπίσει τη συμπίεση του κόστους διαβίωσης.

«Πραγματική διατροφική φτώχεια»

Ο John Allan, πρόεδρος της Tesco Plc , του μεγαλύτερου παντοπωλείου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα βλέπει «πραγματική επισιτιστική φτώχεια για πρώτη φορά σε μια γενιά». Τα σούπερ μάρκετ ανεβάζουν τις τιμές ακόμη πιο γρήγορα από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού, σύμφωνα με ανάλυση για το Bloomberg .

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο παλεύει επίσης με ένα αυξανόμενο πρόβλημα παχυσαρκίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτόν τον μήνα να το χαρακτηρίζει ως μία από τις χώρες με τα περισσότερα υπέρβαρα στον κόσμο .

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος