• 16 Ιουνίου, 2021

Βρετανία: Αποκαλύψεις – φωτιά για ρατσισμό στο Μπάκιγχαμ

 Βρετανία: Αποκαλύψεις – φωτιά για ρατσισμό στο Μπάκιγχαμ

Έγγραφα που αναμένεται να προκαλέσουν νέους “πονοκεφάλους” στο Μπάκιγχαμ, δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο Guardian. Σε αυτά καταγράφονται ρατσιστικές πρακτικές, για τον αποκλεισμό μειονοτήτων από θέσεις εργασίας. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, οι “αυλικοί” της βασίλισσας απαγόρευαν σε έγχρωμους μετανάστες ή ξένους να υπηρετούν σε ρόλους κληρικών εντός των ανακτόρων, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας το 1960.

Αυτό καταγράφουν έγγραφα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και τα οποία αναζωπυρώνουν τη συζήτηση, για τις απόψεις της βασιλικής οικογένειας για θέματα φυλής, εθνικότητας και φύλου.

Τα έγγραφα, ακόμη, ρίχνουν περισσότερο φως για το πώς το Μπάκιγχαμ διαπραγματεύτηκε αμφιλεγόμενους κανόνες (που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα) που απαλλάσσουν τη βασίλισσα και τον οίκο της, από νόμους που απαγορεύουν τις ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις.

Αυτά τα ντοκουμέντα ανακαλύφθηκαν στα Εθνικά Αρχεία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας του Guardian για τις απαρχαιωμένες πρακτικές που ακολουθεί η βασιλική οικογένεια ώστε να επηρεάσει υπογείως τη βρετανική νομοθεσία.

  • Αποκαλύπτουν πώς το 1968 ο επικεφαλής επί των οικονομικών της Βασίλισσας ενημέρωσε δημόσιους υπαλλήλους, ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον διορισμό έγχρωμων μεταναστών σε ρόλους κληρικών στο ανάκτορο, παρότι τους επιτρέπεται να εργάζονται ως οικιακοί υπηρέτες».

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε σταμάτησε αυτή η πρακτική, ενώ από τα ανάκτορα αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το ζήτημα, ωστόσο φέρονται να υπάρχουν στοιχεία που καταγράφουν ανθρώπους από εθνικές μειονότητες να εργάζονται στο Μπάκιγχαμ τη δεκαετία του 1990. Πριν από εκείνη την δεκαετία εικάζεται ότι δεν τηρούνταν αρχεία για το εθνικό προφίλ των εργαζομένων.

Εξαιρέσεις από την αντιρατσιστική νομοθεσία
Τη δεκαετία του 1960 υπουργοί επιχείρησαν να περάσουν νόμους, που θα καθιστούσαν παράνομη την άρνηση εργασίας με πρόσχημα το χρώμα του δέρματος ή την εθνικότητα.

  • Η Βασίλισσα, ωστόσο, συνεχίζει να εξαιρείται από τους συγκεκριμένους νόμους περί ισότητας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Η εξαίρεση αυτή επίσης, δεν δίνει το δικαίωμα σε εργαζόμενους που προέρχονται από μειονότητες, να υποβάλουν διαμαρτυρία στα δικαστήρια, εάν αισθάνονται ότι έχουν υποστεί διακρίσεις από το Μπάκιγχαμ.

Τα ανάκτορα, σε ανακοίνωσή τους, δεν αρνούνται ότι η βασίλισσα εξαιρείται από τους νόμους, ενώ προσθέτουν πως… υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία για την κατάθεση παραπόνων, που σχετίζονται με διακρίσεις. Το παλάτι πάντως, δεν απάντησε σε ερώτηση για το ποια είναι η διαδικασία αυτή.

Η εξαίρεση από τη νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή τη δεκαετία του 1970, όταν οι πολιτικοί πέρασαν μια σειρά από νόμους κατά των ρατσιστικών και σεξιστικών διακρίσεων.

  • Τα επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με τους συμβούλους της Ελισάβετ στην κατάρτιση των κειμένων, ώστε να εξαιρεθεί η βασίλισσα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, οι αποκαλύψεις αυτές να επαναφέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης τη σχέση της βασιλικής οικογένειας με θέματα φυλής και εθνότητας. Άλλωστε η πορεία της οικογένειας είναι συνυφασμένη με την αυτοκρατορική ιστορία της Βρετανίας, ενώ ορισμένα μέλη της έχουν επικριθεί για ρατσιστικά σχόλια.

  • Τον περασμένο Μάρτιο, η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μάρκλ, το πρώτο μη λευκό μέλος της οικογένειας, δήλωσε ότι είχε αυτοκτονικές σκέψεις, όταν είχε επαφές με τη βασιλική οικογένεια, ενώ ισχυρίστηκε ότι ένα μέλος είχε εκφράσει ανησυχίες για το χρώμα του δέρματος του παιδιού της.

Στη Μέγκαν απάντησε τότε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δηλώνοντας ότι η βασιλική οικογένεια δεν είναι καθόλου ρατσιστική.

Η συγκατάθεση της βασίλισσας
Ορισμένα από τα έγγραφα σχετίζονται με την χρήση της «συγκατάθεσης της βασίλισσας», έναν περίεργο κοινοβουλευτικό μηχανισμό, μέσω του οποίου η μοναρχία δίνει την άδεια για να συζητηθούν νόμοι, που επηρεάζουν την ίδια και τα συμφέροντά της.

  • Το Μπάκιγχαμ υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι τυπική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η βασίλισσα έχει αρκετές φορές χρησιμοποιήσει την εξουσία της, ώστε να αναγκάσει υπουργούς να αλλάξουν νόμους που δεν την ικανοποιούν.

Στα ντοκουμέντα ακόμη, αποκαλύπτεται πως η διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε μυστικά, ώστε να επηρεαστεί η κατάρτιση των νόμων περί ισότητας, πίσω στη δεκαετία του 1960.