• 16 Μαΐου, 2021

Βραζιλία: Έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας από Μπολσονάρο

 Βραζιλία: Έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας από Μπολσονάρο

Presidente Jair Bolsonaro participa da Cerimônia de Comemoração ao Dia Internacional do Voluntariado.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, για κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με τους χειρισμούς του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο στο θέμα της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, θα αφήσει στη Γερουσία την απόφαση για το πότε θα λάβει χώρα η έρευνα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για να αποφασίσει σχετικά με το ζήτημα, πρόσθεσε η πηγή.

Η ψηφοφορία έρχεται μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Λούις Ρομπέρτο Μπαρόζο την Πέμπτη, ότι αρκετοί γερουσιαστές είχαν υπογράψει σε μια προτεινόμενη έρευνα σχετικά με την πανδημική αντίδραση της κυβέρνησης, για να ξεκινήσει την έρευνα, παρά την αναστολή της ηγεσίας της Γερουσίας.

Μια έρευνα στη Γερουσία θα ασκούσε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Μπολσονάρο, ο οποίος δέχεται πυρά για τον αυξανόμενο ρυθμό θανάτων στη Βραζιλία, που είναι πλέον περίπου 350.000. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ, σε αριθμό θανάτων από κοροναϊό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή, ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.803 ασθενείς υπέκυψαν, ενώ δημοσιοποιήθηκαν δεδομένα μελέτης ευρείας κλίμακας, με βάση τα οποία το κινεζικό εμβόλιο, στο οποίο βασίζεται η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα, είναι αποτελεσματικό κατά μόλις 50,7% έναντι του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κοροναϊού, που είναι γνωστό με την ονομασία P1 ή αλλιώς ως βραζιλιάνικη παραλλαγή.