Βούλτεψη στο libre: Νέα Εθνική Στρατηγική για Κοινωνική Ένταξη για προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα

 Βούλτεψη στο libre: Νέα Εθνική Στρατηγική για Κοινωνική Ένταξη για προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα

Αλλαγές στην εκπαίδευση και τη στρατηγική για την ένταξη προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων προαναγγέλλει η υφυπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, αρμόδια για την Ένταξη, Σοφία Βούλτεψη. Επισημαίνει ότι θα υπάρχει ένα τρίπτυχο, που βασίζεται στη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος  με στόχο όχι μόνο την ελληνομάθεια αλλά και την ομαλή ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής αλλά και την προστασία από κάθε μορφής βία, εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Συνέντευξη στην Άννα Φραγκάκη

Η κ. Βούλτεψη  εξηγεί πως υπήρξαν προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών λόγω της πανδημίας, τα οποία επιλύονται σιγά – σιγά και σημειώνει πως στο νέο σχέδιο, που διαμορφώνεται θα υπάρχει ένα προενταξιακό στάδιο, ώστε να μην πέφτουν  κατευθείαν στα βαθιά.

Σημειώνει  πως δεν θα αφεθεί τίποτα στην τύχη του ενώ με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη  υπογραμμίζει πως το υπουργείο που εκπροσωπεί ήδη έχει θέσει εαυτόν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αν υπάρχει ζήτημα οποιαδήποτε μορφής κακοποίησης ανηλίκων.

Ολόκληρη η συνέντευξη

-Ποια είναι και πως διαμορφώνεται η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη;

«Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Προένταξη αιτούντων διεθνή προστασία με σκοπούς, μεταξύ άλλων την εγγύηση ασφαλούς περιβάλλοντος διαβίωσης, ειδικά για γυναίκες, παιδιά και άτομα με αυξημένες ανάγκες φροντίδας, την εγγύηση για πρόσβαση στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Δεύτερος πυλώνας, η κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας με στοχευμένη υποστήριξη με σκοπό την αυτονομία τους. Τρίτος πυλώνας, η πρόληψη και η αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφής βία, εκμετάλλευση και κακοποίηση. Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και πρέπει να το αποδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια».

-Τι θα περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο για τους μετανάστες και κυρίως για τα παιδιά τους; Τι αλλάζει στη νομοθεσία σε σχέση με νωρίτερα;

«Η νέα Εθνική Στρατηγική, που μόλις ολοκληρώθηκε έχει εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό από την προηγούμενη. Είναι προσαρμοσμένη στο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, καθώς το παλιό όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά και οδήγησε σε λογικές περιθωριοποίησης και γκέτο. Δεδομένου ότι η Ελλάδα οφείλει την διεθνή προστασία, προς τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες έως ότου λήξουν οι έκτακτες συνθήκες στις πατρίδες τους και επιστρέψουν εκεί, είναι σωστό οι άνθρωποι αυτοί να έλθουν σε επαφή με νέα αντικείμενα. Έτσι, εκτός από την ελληνομάθεια, θα εκπαιδευτούν και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, την ισότητα των φύλων, καθώς και την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων τους. Πρόκειται για στοιχεία γνώσεων, που θα τους χρησιμεύσουν τόσο όσο διαμένουν στην Ευρώπη, όσο και όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

-Πώς θα βελτιωθεί η εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να εντάσσονται καλύτερα στην ελληνική κοινωνία; Θα κάνετε προσλήψεις κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων;  Ποιες ανάγκες πάει να καλύψει και ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητες;

«Είναι δεδομένο ότι η εκπαίδευση των μικρών παιδιών και των εφήβων δεν είναι εύκολη, όταν βρίσκονται ξαφνικά σε μια τάξη χωρίς να γνωρίζουν καθόλου την γλώσσα. Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει ένα προενταξιακό στάδιο, στη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν μια πρώτη άτυπη εκπαίδευση, ώστε να μπορούν μετά να περνούν ομαλότερα στην τυπική εκπαίδευση. Προφανώς σ’ αυτό το στάδιο θα χρειαστούν εκπαιδευτικοί και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Είναι σημαντικό ότι σ’ αυτό το στάδιο δεν θα χρειάζεται να εκταμιεύονται κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τα χρήματα θα προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια».

-Πόσα παιδιά μεταναστών υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα σε δομές και για τι αριθμό παιδιών, μιλάμε που πηγαίνουν κανονικά στα ήδη υπάρχοντα σχολεία, δεδομένου ότι η πανδημία δημιούργησε περαιτέρω προβλήματα στα παιδιά αυτά;

«Η πανδημία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, παιδιά προσφύγων και μεταναστών παρακολουθούν μαθήματα, όποτε καταφέρνουμε την δια ζώσης διδασκαλία. Μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα όταν υπάρχει εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά από την καινούργια χρονιά θα λυθούν και αυτά τα τεχνολογικά προβλήματα. Στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων ζουν περί τις 4.000 παιδιά, ενώ στους καταυλισμούς ζουν παιδιά, που έχουν τις οικογένειές τους».

-Καθώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία επιβαρυντικά για τον πρώην διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου, Δημ. Λιγνάδη αν έχουμε εικόνα τι θα γίνει με τα παιδιά, που ενδεχομένως κακοποιήθηκαν είτε είναι εδώ είτε στο εξωτερικό, τι θα γίνει με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που φέρεται να συμμετείχαν κι αν έχει σχηματιστεί φάκελος από το υπουργείο με στοιχεία για να παραδοθεί στη Δικαιοσύνη;

«Αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ σχετικό με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, η επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων επισκέφθηκε την εισαγγελέα Πρωτοδικών και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφερόταν στο 2017. Από δικής μας πλευράς, καθώς η Ειδική Γραμματεία βρίσκεται στην ευθύνη του χαρτοφυλακίου μου, έχουμε δηλώσει την απόλυτη διαθεσιμότητά μας για να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια».

Σχετικά Άρθρα