Βουλιάζουν οι αγορές –  Μεγάλες απώλειες στη Wall Street

 Βουλιάζουν οι αγορές –  Μεγάλες απώλειες στη Wall Street

Με σημαντική πτώση ολοκλήρωσαν τις σημερινές τους συναλλαγές οι ευρωαγορές, ενώ στη Wall Street το sell off συνεχίζεται.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξημένο πληθωρισμό, την επιθετικότερη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow υποχωρεί 1,51%, ο Nasdaq χάνει 3,74% και ο S&P 500 2,7%.

Στην Ευρώπη ο Stoxx έχασε 2,9% και ο Dax υποχώρησε 2,15%. Πτώση 0,87% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτω από τις 860 μονάδες. Βουτιά καταγράφουν οι τιμές στο πετρέλαιο.

Αλλαγή τακτικής με το βλέμμα στις… κάλπες – Επαναφορά του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση με Τσίπρα

Ο FTSE έχασε 2,32% στις 7.216 μονάδες και ο CAC κατέγραψε απώλειες 2,72%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω του ισχυρού δολαρίου κι ενώ εκτιμάται ότι η παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις συνομιλίες της ΕΕ για το ρωσικό εμπάργκο που αναμένεται να περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί 4,7% στα 107,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI ) χάνει 5% στα 105 δολάρια.

«Το ευρύτερο αίσθημα κινδύνου που πυροδοτήθηκε από τους φόβους για την ύφεση και τα lockdown της Κίνας είναι οι κύριοι παράγοντες που πιέζουν την τιμή του πετρελαίου», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

Οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την αντίδραση της αγοράς στα κινεζικά εμπορικά οικονομικά στοιχεία που ήταν βελτιωμένα σε σχέση με τα αναμενόμενα. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei υποχώρησε 2,35%, οδηγώντας τις απώλειες μεταξύ των μεγάλων αγορών της περιοχής καθώς οι μετοχές της Fast Retailing υποχώρησαν περισσότερο από 6%. Ο δείκτης Topix υποχώρησε 1,69%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 3,81% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έχασε 2,16%, ενώ αντίθετα ο Shenzhen Component παρουσίασε άνοδο 1,46%.

Oι επενδυτές ανησυχούν για το μεγάλο ύψος του πληθωρισμού και την πιθανότητα ύφεσης εξαιτίας της αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. «Ποντάρουν» σε πιο επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών με αύξηση επιτοκίων, τόσο από την Fed, όσο και από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας, ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ηγήθηκε των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης σήμερα Δευτέρα στη Ρωσία, όπου η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας με στρατεύματα, άρματα μάχης, ρουκέτες και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορα της χώρας, καθώς και ότι οι εχθροί επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες κατά της Ρωσίας.

Ο Πούτιν στην ομιλία του έκανε αναφορές στον «σοβιετικό ηρωισμό» κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να παροτρύνει τον στρατό στη νίκη στην Ουκρανία. Παράλληλα, καταδίκασε τις «εξωτερικές απειλές», που έχουν στόχο, όπως ανέφερε, την «αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας». Επανέλαβε παράλληλα γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή – ότι το ΝΑΤΟ δημιουργεί απειλές στα σύνορά της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Ιαπωνία, εφαρμόζοντας τη δέσμευση των κρατών – μελών της G7, θα απαγορεύσει «επί της αρχής» τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Φούμιο Κισίντα. Ο ίδιος έκανε λόγο για πολύ δύσκολη απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι ο συντονισμός της G7 είναι σημαντικότερος σε μια περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε.

Μανώλης Δράκος