ΒΟΥΛΗ: Τι προκάλεσε την “έκρηξη” Τσίπρα – Η απαξιωτική κίνηση Μητσοτάκη

 ΒΟΥΛΗ: Τι προκάλεσε την “έκρηξη” Τσίπρα – Η απαξιωτική κίνηση Μητσοτάκη

Σε μια… ουδόλως συναινετική συζήτηση -όπως άλλωστε από χθες το πρωί σας είχε προϊδεάσει το libre.gr– εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική «συνάντηση» κορυφής, με τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να κρατούν τα σκήπτρα της αντιπαράθεσης. Δημόσια Υγεία και Παιδεία, αλλά και οικονομία δευτερευόντως, ήταν τα πεδία της σύγκρουσης, η στιγμή όμως που πυροδότησε το πολιτικό κλίμα ήταν όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον αντίπαλό του ως «το μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που έχει περάσει από τη χώρα».

Εκείνη την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθετε αριθμούς από το (κυβερνητικό) Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού προκειμένου να στοιχειοθετήσει ότι οι υγειονομικοί μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο παρά δηλαδή το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πανδημία! Τότε ήταν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τα στοιχεία κατά την προσφιλή του τακτική -αλλά και με ύφος απαξιωτικό, έλεγαν στο libre.gr βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για να ακολουθήσει η …έκρηξη Τσίπρα, που είπε: «ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα είστε εσείς που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ισχυρή ανάπτυξη και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020!».

Το γάντι το σήκωσε πάντως ο Κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, που επικαλέστηκε μια δήλωση, μέσα Μαΐου, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, με την οποία πίεζε να επανεκκινήσει η ελληνική «βαριά βιομηχανία». Και, «μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα, κύριε Τσίπρα», απαντούσε σε υψηλούς τόνους επίσης, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ.

Σύγκρουση για το ΕΣΥ

Στην αρχική του ομιλία και περιμένοντας την κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν εξοπλίστηκε επαρκώς το ΕΣΥ το διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα κοροναϊού, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η ίδια η δημόσια υγεία κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα», παραθέτοντας και στοιχεία: «Οι Μονάδες Εντατικής, από τις 557 έφτασαν στις 950, με στόχο τις 1.200 μέχρι το τέλος του έτους. Έχουν γίνει 6.818 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών. Έχουν δρομολογηθεί 2.500 μόνιμες θέσεις. Πολλά νοσοκομεία μας διαθέτουν έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εφόδια, χάρη σε ένα νέο κεντρικό σύστημα διαχείρισης των προμηθειών. Δεν υπήρχε τέτοιο, δεν βρήκαμε τίποτα τέτοιο όταν ήρθαμε στα πράγματα. Όσα δεν έγιναν από όλους σε δεκαετίες, έγιναν από εμάς σε μήνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα ως προς την κατάσταση του Συστήματος Υγείας».

Δήλωση που στη συνέχεια της βραδιάς χαρακτήρισε αμετροεπή ο Α. Τσίπρας, αντικρούοντας την πρωθυπουργική επιχειρηματολογία με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών: «Τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 100.420 εργαζόμενους σε όλες τις μονάδες του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενώ τον Ιούνιο του 2020, είχαμε 95.352 εργαζόμενους. Δηλαδή 5.000 λιγότερους». Τα στοιχεία είναι «δικά σας, πώς να διαψεύσετε τους αριθμούς;», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο.

Το ΕΚΕΑ και τα ιδιωτικά κέντρα

Ένα ξεχωριστό θέμα ήταν αυτό το μοριακών τεστ, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στόχος της ήταν «να σπρώξετε τον κόσμο στα ιδιωτικά κέντρα». Στην απάντησή του ο Κ. Μητσοτάκης επεχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας πως «το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει μία δυναμικότητα 1.000 τεστ την ημέρα, αυτή είναι η δυναμικότητά του. Και πράγματι, για κάποιους λόγους προγραμματισμού κάποια τεστ έγιναν νωρίτερα, και για μία εβδομάδα το ΕΚΕΑ δεν μπόρεσε να κάνει τεστ. Αλλά το ΕΚΕΑ είναι 1.000 τεστ στα 17.000».

Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε δύο στοιχεία από την υπόθεση της σύμβασης μεταξύ των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής ΠΕριφέρειας και του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου, έτσι όπως τα ανέδειξαν η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η Ντάνι Βέργου:

  • Πρώτον, η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται όχι στη μία εβδομάδα, αλλά στον ένα μήνα, και συγκεκριμένα ως την 30ή Σεπτεμβρίου και μάλιστα με δυνατότητα ανανέωσης.
  • Δεύτερον, ότι όπως δήλωνε στην εφημερίδα η Χρυσούλα Νικολάου, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής, το ΕΚΕΑ διαθέτει σήμερα την υποδομή και τη στελέχωση για να εργάζεται σε 24ωρη βάση, φέρνοντας σε πέρας, όχι 1.000 δείγματα, αλλά 6.000 δείγματα ημερησίως, όπως άλλωστε έκανε την περασμένη Δευτέρα.

«Κόντρα» για τα σχολεία

Το άλλο μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης ήταν τα σχολεία, με τον Κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίζει από το βήμα της Βουλής, ότι «ναι, θα ήταν επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Το ερώτημα είναι αν είναι εφικτά. Αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα πολύ απλά δεν υπάρχουν», ενώ απέρριψε και τη λύση της διπλής βάρδιας, επειδή «θα αναστάτωνε την οικογένεια».

Ανταπαντώντας ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία», αφού «εν μέσω πανδημίας, εσείς αποφασίζετε να έχουμε περισσότερους αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη  (…) Αυξήσατε το καλοκαίρι με νόμο, το όριο από τους 22 στους 26 μαθητές για το Δημοτικό. Και για να καλύψετε αυτή την άθλια επιλογή, παίζετε και με τη νοημοσύνη των πολιτών. Μιλάτε για μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μονοθέσια και τα διθέσια και τριθέσια σχολεία στις απομονωμένες περιοχές. Το 75% του συνόλου των μαθητών, σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά βρίσκεται σε τάξεις με πάνω από 18 μαθητές».

Ενώ κάλεσε πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας να μοιράσουν τις σχολικές τάξεις στα δύο, ξεκινώντας από αυτές που έχουν 25-26 μαθητές. Και αν δεν περισσεύουν αίθουσες, τότε «βάλτε τα μαθήματα πρωί – απόγευμα. Παραδειγματιστείτε από την Ιταλία, όπου σχηματίζονται τμήματα των 15 μαθητών το πολύ, εξοπλίζονται τα σχολεία με 3 εκατομμύρια μονά θρανία και προσλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί».

Στη δική του απάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος, όπως είπε, από το γεγονός ότι «από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άκουσα σχεδόν καμία πρόταση παρά μόνο την εύκολη παρότρυνση να διπλασιάσουμε τον αριθμό των αιθουσών ή να μοιράσουμε τα παιδιά στη μέση με κάποιο μαγικό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα το οποίο μπορεί να προκύψει στα σχολεία. Πρέπει να σας πω ότι αυτή δεν ήταν η πρόταση των ειδικών. Οι ειδικοί άλλα εισηγήθηκαν. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν ακριβώς αυτά τα οποία κάνουμε και πάνω σε αυτά θα επιμείνουμε».

Με τον Α. Τσίπρα να κλείνει αυτόν τον κύκλο αντιπαράθεσης αμφισβητώντας τα επιχειρήματα του αντιπάλου του: «η επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής σκοπιμότητας, να μας δώσετε τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής», γάντι, που δεν σήκωσε πάντως ο Κ. Μητσοτάκης.

Η σύγκρουση κορυφής είχε και ολίγη από οικονομία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να πανηγυρίζει με τέτοια ύφεση, υπενθυμίζοντάς του ότι μόνο τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, είχε ύφεση προ κοροναϊού. Ενώ τον κατηγόρησε ότι αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς και της εργασίας.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε στις μομφές της αντιπολίτευσης για την α’ κατοικία και τον κεφαλοποιητικό, όπως επιβεβαίωσε, δεύτερο πυλώνα ασφάλισης. Τα περισσότερα πάντως τα άφησε, όπως και ο ίδιος επεσήμανε, για μετά τη Θεσσαλονίκη. Οψόμεθα…

Νίκος Παπαδημητρίου    

Σχετικά Άρθρα