• 13 Ιουνίου, 2021

Βουλή: Ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ η κατάργηση της απλής αναλογικής στούς Δήμους

 Βουλή: Ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ η κατάργηση της απλής αναλογικής στούς Δήμους

Μόνο από την ΝΔ ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη που καταργεί την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά εμφανίστηκε αδιάλλακτη, παρά το σφοδρό σφυροκόπημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «επαρκή ηθικώς και πολιτικώς» τη νομιμοποίηση που παρέχει η επίτευξη ποσοστού 43% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

  • «Όταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση, ώστε να μη χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπολοίπους συνδυασμούς, στον δεύτερο γύρο, να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος κατήγγειλε πως προωθείται ένα αντιδημοκρατικά και ακραία καλπονοθευτικό σύστημα, καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί τον κανόνα του 50+1 για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη.

  • «Στην εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη δεν καταργείτε την απλή αναλογική με το 43% που καθιερώνετε. Το 50%+ 1 καταργείτε. Καταργείτε τη δύναμη και την εξουσία της πλειοψηφίας και των πολλών του 50% + 1 και τη μεταβιβάζετε στη μειοψηφία και στους λίγους του 43%. Είναι μια ακραία αντιδημοκρατική και καλπονοθευτική νομοθετική επιλογή. Είναι μια ακόμη νομοθετική ταλαιπωρία της δημοκρατίας και των θεσμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη», υπογράμμισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αυξημένη πλειοψηφία εξασφάλισε η τροπολογία, που απαγορεύει στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής να κατέχουν επιτελικές θέσεις σε κόμματα, καθώς υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.