Βομβαρδισμός και της Οδησσού: Ρωσικά πυρά στις ακτές της πόλης – Βρετανοί: Κολλημένες οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

 Βομβαρδισμός και της Οδησσού: Ρωσικά πυρά στις ακτές της πόλης – Βρετανοί: Κολλημένες οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Η ώρα της Οδησσού φαίνεται πως ήρθε, με τον ρωσικό στρατό να βομβαρδίζουν την πόλη από δύο φρεγάτες που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως μετέδωσε από την Οδησσό η απεσταλμένη του OPEN, κοντά στο σημείο που χτυπήθηκε υπάρχει ένας χώρος όπου οι Ουκρανοί αποθηκεύουν τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του στρατού, Σεργκέι Μπρατσούκ υποστήριξε ότι πριν από λίγες ημέρες -χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς το πότε- ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στόλου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επίθεση στην πόλη. «Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να επιτεθεί στην Οδησσό θα δει τον πάτο της θάλασσας.

Όλεθρος και καταστροφή – Νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου – Διογκώνεται το ανθρωπιστικό δράμα

Οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στην Οδησσό, οι κάτοικοι της οποίας φοβούνται μήπως περικυκλωθούν, όπως οι πολίτες της Μαριούπολης. «Κοιμηθήκαμε και ξυπνήσαμε με σειρήνες. Λίγο μετά τις 12 το βράδυ ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες και ο ήχος είχε μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Ο ήχος ακουγόταν για περίπου 10 – 11 λεπτά ενώ ταυτόχρονα χτυπούσαν και οι καμπάνες. Όλοι σπεύσαμε στα καταφύγια και μετά από περίπου ένα τέταρτο ήρθε στα κινητά μας τηλέφωνα για λήξη συναγερμού», ανέφερε η απεσταλμένη του τηλεοπτικού σταθμού.

Την ίδια στιγμή στη Μαριούπολη η κατάσταση παραμένει τραγική για τους κατοίκους που παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 3 εβδομάδες χωρίς να έχουν ρεύμα, πόσιμο νερό και τρόφιμα.

“Φυτεύουν” νάρκες έξω από το Κίεβο

Απώλειες, πάντως, μετρούν και οι ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Πράβντα, τα οποία γρήγορα “κατέβηκαν”, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει σχεδόν 10.000 στρατιώτες σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ σε 16.153 υπολογίζονται οι τραυματίες.

Αν αληθεύουν αυτοί οι αριθμοί, μιλάμε για βαρύτατες απώλειες αν λάβει κανείς υπόψη ότι 15.000 σοβιετικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν μετά την εισβολή του 1979 αλλά σε διάστημα 10 ετών!

Οσο για το πώς μπορεί να έγινε η διαρροή με τον αριθμό των νεκρών, η Daily Mail αναφέρει ότι υπάρχουν εικασίες πώς τα στοιχεία ανέβηκαν από φιλο-ουκρανό υπάλληλο του ιστοτόπου. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είχε προηγουμένως παραδεχτεί στςι 2 Μαρτίου ότι 498 στρατιώτες της έχουν χάσει τη ζωή τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ουκρανία έχει υπολογίσει τους Ρώσους νεκρούς σε 15.000 -ενώ οι ΗΠΑ εκτμούν ότι οι απώλειες των Ρώσων φθάνουν στις 7.000.

“Κόλλησε ο ρωσικός στρατός”

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες αλλά και στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «κολλήσει» στην Ουκρανία.

Η Daily Mail αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Πούτιν περνούν σε άμυνα και οχυρώνονται ενόψει ενός «μακροχρόνιου πολέμου».

Μάλιστα, αναφέρει ότι οι Ρώσοι φαίνεται ότι ενισχύουν τη δική τους άμυνα γύρω από το Κίεβο, καθώς δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα φαίνεται να δείχνουν ρωσικές νάρκες τοποθετημένες βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Την Παρασκευή ο Denys Monastyrsky δήλωσε στο Associated Press ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έργο της εξουδετέρωσης των εκρηκτικών υλών όταν τελειώσει ο πόλεμος.

«Ένας τεράστιος αριθμός βλημάτων έχει εκτοξευτεί και ένας μεγάλος αριθμός ναρκών έχει τοποθετηθεί στην Ουκρανία και ένα μεγάλο μέρος τους δεν έχει εκραγεί, παραμένουν κάτω από τα χαλάσματα και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τις εξουδετερώσουμε», είπε.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης τοποθετήσει νάρκες σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές για να εμποδίσουν τους Ρώσους σε περίπτωση που περάσουν από εκεί.

«Δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις νάρκες από παντού, γι’ αυτό ζήτησα από τους διεθνείς εταίρους μας και τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για την αποναρκοθέτηση των περιοχών μάχης και των εγκαταστάσεων που βομβαρδίστηκαν», πρόσθεσε ο Μοναστίρσκι.

Σύμφωνα με τους Times, μια στρατιωτική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι η τοποθέτηση ναρκών ήταν μέρος της νέας «αμυντικής στάσης» της Ρωσίας και δείχνει ότι ο πόλεμος έχει τραβήξει περισσότερο από ό,τι υπολόγιζαν.

Ωστόσο, και η επίσημη ενημέρωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών μέσω του Βρετανικού Υπουργείου Αμυνας, δίνει την ίδια εικόνα ότι δηλαδή οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν κολλήσει στη θέση τους και ότι τα κέρδη τους είναι περιορισμένα. Αναφέρει ακόμη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές προσπάθειες κατάληψης της Μαριούπολης.

Χρήστος Σταθόπουλος