Χαρδαλιάς στο libre για Γεωργιάδη: Η Πολιτική Προστασία δεν χορηγεί ειδική άδεια βάπτισης- Τι συνέβη

 Χαρδαλιάς στο libre για Γεωργιάδη: Η Πολιτική Προστασία δεν  χορηγεί ειδική άδεια βάπτισης- Τι συνέβη

Óôçí åíçìÝñùóç óõììåôÝ÷åé êáé ï ÁíáðëçñùôÞò Õðïõñãüò Õãåßáò Âáóßëçò ÊïíôïæáìÜíçò, ðñïêåéìÝíïõ íá áðáíôÜ óå åñùôÞìáôá ðïõ áöïñïýí óôï óýóôçìá Õãåßáò.

Στο περιθώριο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας και τη διαχείρισή της στο υπουργείο Υγείας, μιλώντας στο  libre ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν κατηγορηματικός ότι από την Πολιτική Προστασία δεν εκδίδεται ειδική άδεια τέλεσης του μυστηρίου της Βάπτισης.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Θα σας εξηγήσω τι ισχύει και αφορά και την τέλεση της συγκεκριμένης βάπτισης που ξεσήκωσε τόσο θόρυβο, κυρίως λόγω του ανάδοχου» -είπε ο κ. Χαρδαλιάς, εννοώντας τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη– «για τον οποίο η Γεν. Γραμ. Πολ. Προστασίας δε γνώριζε και ούτε είχε λόγο να γνωρίζει. Κι εμείς από το twitter το πληροφορηθήκαμε όπως και ο υπόλοιπος κόσμος», εξήγησε ο υφυπουργός.

  • «Όταν αποφασίζεται να εφαρμοστεί ένα μέτρο την Τρίτη και έχει ισχύ από την Πέμπτη, οι πολίτες που είχαν ήδη προγραμματίσει την τέλεση του μυστηρίου της βάπτισης πριν την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων (και το αποδεικνύουν αυτό με τα αντίστοιχα έγγραφα, πχ με άδειες με ημερομηνίες που έχουν εκδοθεί πριν την απόφαση), καλούν στην υπηρεσία και ζητούν να τους επιτραπεί η τέλεση του μυστηρίου και σε κάποιες περιπτώσεις, επικαλούνται (εάν υπάρχουν) και πρόσθετους σημαντικούς λόγους για να μην αναβληθεί το μυστήριο (τους οποίους πρέπει να αποδείξουν). Από όλες αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην Πολιτική Προστασία, τέσσερεις μόνο βαπτίσεις (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) επιτράπηκε να πραγματοποιηθούν, καθώς εκτιμήθηκε ότι συνέτρεχαν ειδικοί λόγοι μη αναβολής», τόνισε ο υφυπουργός, επιβεβαιώνοντας όσα ανέφερε και ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής τις προηγούμενες ημέρες, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ειδική άδεια για βάπτιση.

Περιπτώσεις ειδικών αδειών μετακίνησης

Η Πολιτική Προστασία έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να πάρει ανάλογες αποφάσεις αν συντρέχουν λόγοι, σύμφωνα με την ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου).

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

  • «Η Λέρος βρίσκεται, ήδη, σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας (από την Πέμπτη το πρωί), καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί. Πώς θα πάνε οι κάτοικοι στα ζωντανά τους για να τα φροντίσουν; Τους δίνει η πολιτική προστασία ειδική άδεια. Στην ερώτηση που κάνουν πολλοί δημοσιογράφοι:  “Γιατί δεν έχει πρωτόκολλο η άδεια αυτή”, εξηγώ ότι έχει εσωτερικό πρωτόκολλο. Και έχει εσωτερικό πρωτόκολλο γιατί εμείς δεν δίνουμε μόνο άδειες τέλεσης δίνουμε και άδειες κυκλοφορίας, όπως είναι οι άδειες κυκλοφορίας που αφορούν προσωπικό ασφαλείας ατόμων που κυκλοφορούν νόμιμα. Υπάρχει ειδική υπηρεσία που δίνει τις αδειοδοτήσεις για όσους έχουν λόγους να κυκλοφορήσουν νόμιμα (όπως για αθλητικές δραστηριότητες, για τηλεοπτικά γυρίσματα κλπ). Για τις βαπτίσεις δεν υπάρχει ειδική άδεια. Κατ’ εξαίρεση, δώσαμε άδεια επειδή ήταν προγραμματισμένη η τελετή πριν την απαγόρευση και επειδή συνέτρεχαν ειδικοί σοβαροί λόγοι. Για παράδειγμα, ένας λόγος σημαντικός -που δεν αφορά τη συγκεκριμένη τελετή για την οποία έγινε θόρυβος- αφορούσε στην περίπτωση μιας άδειας που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη: έρχονταν οι γονείς της οικογένειας από την Αμερική για τη βάπτιση. Στάλθηκαν όλα τα απαραίτητα χαρτιά που το επιβεβαίωναν. Τι θα έπρεπε να γίνει; Να μην την έκαναν τη βάπτιση; Υπάρχει ανθρώπινη προσέγγιση από την Πολιτική Προστασία!».

«Σε άλλη περίπτωση, είχε έρθει η οικογένεια από την Ελβετία για να κάνει το μυστήριο το Σάββατο και την Κυριακή έφευγαν. Επιβεβαιώθηκε και τους δόθηκε άδεια από την Πολιτική Προστασία. Σκοπός της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι να ταλαιπωρεί τον κόσμο!  Επιτρέψαμε να γίνουν μόνο τέσσερεις 4 βαπτίσεις που είχαν προγραμματιστεί και πάντα με όριο έως εννέα άτομα στην εκκλησία».

Το άνοιγμα μετακίνησης από δήμο σε δήμο

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επιβεβαίωσε επίσης στο libre ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανοίγματος, αλλά τελικά δεν υπήρξε εισήγηση να επιτραπεί η μετακίνηση προς το παρόν, «καθώς θεωρείται ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει αποδώσει».

Για το θέμα της μετακίνησης στην ενημέρωση αναφέρθηκε ότι κρίθηκε πώς θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οικογένειες από διαφορετικό Δήμο, που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο, τονίστηκε ότι είναι κάτι που θα επανεξεταστεί αν διαπιστωθεί μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, γενικότερα.

  • «Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι το νέο πλαίσιο δεν αποτελεί άνοιγμα.  Είναι ένας τρόπος να διευκολυνθεί η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, με δεδομένη την κούραση που έχει προκαλέσει η πολύμηνη εφαρμογή τους», εξήγησε στην ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα δεδομένα, έχουμε τις μεταλλάξεις οι οποίες επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή τη διασπορά του ιού και αντιλαμβάνεστε ότι βήμα-βήμα, πιστοί στη στρατηγική μας που θέλει κάθε μέρα, αλλά και κάθε βδομάδα, να μπορούμε να σταθμίζουμε τα δεδομένα και ταυτόχρονα, σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους μας, να προχωράμε στα επόμενά μας βήματα, έτσι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση.

Είναι πολύ πρόχειρο να αρχίσουμε να βάζουμε χρονοδιαγράμματα πότε θα ανοίξει ένα μυστήριο, πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.

Μένουμε πιστοί στη βασική μας στρατηγική που αφορά στην επί εβδομαδιαίας βάσης αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και τη λήψη των σχετικών αποφάσεων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά Άρθρα