• 25 Οκτωβρίου, 2021

“Βόμβα” Χαρδαλιά για τα πανηγύρια του Αυγούστου

 “Βόμβα” Χαρδαλιά για τα πανηγύρια του Αυγούστου

Ο απολογισμός του τρέχοντα μήνα περιλαμβάνει 624 επιβεβαιωμένα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι εισαγόμενα.

Μάλιστα, η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στον Προμαχώνα, και αφορά τουρίστες από τις όμορες βαλκανικές χώρες. Χθες αναφέρθηκαν 11 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 5 ήταν εισαγόμενα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μειωμένος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων.

Πιο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία. Από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα «το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες».

Μέχρι και την Κυριακή έχουν καταγραφεί 4.007 κρούσματα και από αυτά τα 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, 2347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Η ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, από το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης:

«Αν επιστρέφαμε μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ευτυχώς δεν είμαστε εκεί»

«4.007 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, 195 οι νεκροί»

«Ανοιγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια- γνωρίζαμε ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα»

«Καθημερινα παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Επιβάλλαμε πρόσθετους κανόνες και κλείσαμε τα σύνορα όπου χρειάστηκε»

«Απο την 1η μέχρι και την 19η Ιουλίου 918.032 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας. Έχει υποβληθεί σε έλεγχο το 13,9 % όσων έχουν περάσει τα σύνορα. Καταγράφηκαν 295 θετικά κρούσματα. 53 κρούσματα είναι ακόμα ενεργά, 35 είναι μη ενεργά. Το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής (από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τις ΗΠΑ)»

«15-19 Ιουλίου από Ηνωμένο Βασίλειο- 23.559 άτομα – έχουν γίνει 6. 692 τέστ – 5.105 αρνητικά ως τώρα. 2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί»

«Έχουμε αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων λόγω των επισκεπτών, αλλά ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων είναι χαμηλός» 

«Χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά. Πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουμε διασφαλίσει»

«Εμφαση σε 2 σημεια: τήρηση των κανόνων και μέτρων υγιεινής και αποφυγή των συναθροίσεων»

«Μας λυπούν μαζικές συγκεντρώσεις, όπως οι οπαδικές. Ο ιός δεν έχει ιδεολογικές αναφορές ούτε αφήνει περιθώριο σε οπαδικά συναισθήματα. Η ατομική ευθύνη επιβάλλει άρνηση συμμετοχής σε καταστάσεις συνωστισμού»

«Προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. 1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας. Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων»

«Στις διακοπές χαλαρώνουνε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή»

«Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την υπεύθυνη στάση των πολιτών»

«Η Ελλάδα είναι γενικά μια ασφαλής χώρα και είναι στο χέρι μας να παραμείνει έτσι. Είναι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας, την οικονομία μας, να παραμεινουμε ασφαλείς, να συνεχίσουμε να δίνουμε το δικό μας παράδειγμα, να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί και ασφαλείς.  Όταν μια χώρα είναι ασφαλής μπορεί και να έχει ασφαλή τουρισμό και οι προσδοκίες μας μπορούν να είναι μόνο θετικές»

«Έχουμε πλήρως τον έλεγχο. Δεν υπάρχουν με την ευρύτερη έννοια του όρου “ορφανά” κρούσματα. Κάθε κρούσμα ελέγχεται και ιχνηλατείται και δεν κλείνει η διαδικασία αν δεν μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση.  Εκατοντάδες πολίτες έχουν μπει σε καραντίνα από την 1η Ιουλίου είτε ως high είτε ως low risk. Καθε κρουσμα ιχνηλατείται και υπάρχουν τα ιστορικά με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα»

«Υπάρχουν στατιστικά που μας απασχολούν- αφορούν σε όλη την Ελλάδα. Οι 53 ενεργοί παραμένουν σε απομόνωση»

«Τα σύνορά μας είναι κλειστά. Αυτοί που μπαίνουν είναι οι Έλληνες πολίτες ή όσοι έχουν άδεια εργασίας. Διπλωματικά και υγιειονομικά έχουμε σχεδόν καθημερινή επαφή με τους ομολόγους μας από τις χώρες που είχαν αυξημένα κρούσματα»

Για αναλογία τεστ-κρουσμάτων: «Υπάρχει αλγόριθμος και στρατηγική την οποία παρακολουθούμε και αναπροσαρμόζουμε- υπάρχει επικαιροποίηση σε καθημερινή βάση»

Για το κόστος των μέτρων: «Το ζήτημα της ασφάλειας δεν έχει αντίτιμο. Το να είμαστε ασφαλής σαν χώρα είναι το απόλυτο asset μας για την επόμενη μέρα»

«Περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα είναι επιβαρυμένες- γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι και εκεί και στα νησιά, να μπορούμε να έχουμε εικόνα αν έχουμε μικρές η μεγάλες εστίες»

«Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα. Τα τοπικά lockdown παραμένουν εργαλεία ελέγχου»

«Τα μέτρα που παίρνουμε δεν έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές πολιτικές της κάθε χώρας; ό, τι μέτρο πάρουμε θα είναι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα»

«Για τον Αυγουστο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα επιτραπούν τα πανηγύρια, καλό θα ήταν να μην γίνουν. Μπορεί να μας έχουν λείψει όμως ο κίνδυνος που έχουν τέτοιου είδους συνωστισμοί είναι υψηλός»