• 26 Οκτωβρίου, 2020

“Βόμβα” από Γεωργιάδη: Στο τραπέζι το κλείσιμο της εστίασης στις 22:00

 “Βόμβα” από Γεωργιάδη: Στο τραπέζι το κλείσιμο της εστίασης στις 22:00

Τα κρούσματα σήμερα αναμένονται με αγωνία μετά την περίπτωση της κονσερβοποιίας στη Σκύδρα αλλά και του γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα. Την ίδια ώρα η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι πολλές και ορισμένες μιλούν για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 το βράδυ, ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις ρεαλιστικές επιλογές που υπάρχουν.

Συναγερμός: Λουκέτο 10 ημερών σε κονσερβοποιΐα μετά από 114 κρούσματα

Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι εφιαλτικές, καθώς σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του ΑΠΘ είναι δυνατόν τα κρούσματα να ανέβουν στα 400+ έως το τέλος Νοεμβρίου και σε 600+ στο τέλος Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με τη γρίπη και τον ιό H1N1, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ με τα κρούσματα να φτάνουν εν δυνάμει σε 2.000 την ημέρα.

Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης , σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέτρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».

«Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις 2.000 κάθε ημέρα.

«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Γεωργιάδης: Εξετάζουμε να κλείνει η εστίαση από τις 10

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο MEGA δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στις 22:00.

Αρνητικά 22 τεστ για κοροναϊό στο προσωπικό του “Σωτηρία”

«Δεν είναι τώρα επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Ακολούθως αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 22:00 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε. «Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα, για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.