• 24 Ιουνίου, 2021

FDA: “Καταργεί” το τεστ αντισωμάτων – Μπορεί να είναι αρνητικό ακόμη και σε περίπτωση ανοσίας

 FDA: “Καταργεί” το τεστ αντισωμάτων – Μπορεί να είναι αρνητικό ακόμη και σε περίπτωση ανοσίας

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει τα τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19 δεν μπορούν να δείξουν αν έχει κανείς ανοσία από εμβολιασμό ή προηγούμενη ασθένεια.

Ο FDA επισήμανε ότι, αν κάποιος βρεθεί θετικός στο τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αρκετά αντισώματα, ώστε να έχει αποκτήσει ανοσία. Διευκρίνισε πως το μόνο που δείχνει ένα τέτοιο τεστ είναι ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν ο κοροναϊός SARS-CoV-2 μόλυνε τον οργανισμό.

Κάλεσε δε όσους βρεθούν θετικοί στο τεστ αντισωμάτων να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Μάλιστα, εξήγησε ότι ο οργανισμός τους μπορεί να είναι ευάλωτος και να αρρωστήσουν την επόμενη φορά που θα έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό ή κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχός του, καθώς τα αντισώματα που θα έχουν δεν θα είναι αρκετά ώστε να είναι πλήρως προστατευμένοι.

  • Ο οργανισμός διευκρίνισε, επίσης, ότι τα τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη απόκτησης ανοσίας έπειτα από εμβολιασμό.

Εξήγησε πως ο τύπος των αντισωμάτων που παράγει το εμβόλιο δεν μπορεί να καταγραφεί από τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ, διότι αυτά αναζητούν διαφορετικού τύπου πρωτεΐνες στο αίμα.

Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό το συγκεκριμένο τεστ να βγει αρνητικό σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει νοσήσει ποτέ από Covid-19, αλλά έχει εμβολιαστεί και έχει αποκτήσει ανοσία.

Παράλληλα μπορεί να σημαίνει και μία ολική κατάργηση των τεστ αντισωμάτων, κάτι που αφορά κυρίως όσους έχουν ήδη νοσήσει από κοροναϊό, διότι μέχρι σήμερα το βεβαίωναν με ένα τεστ αντισωμάτων.