Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την “έκρηξη” των κρουσμάτων: “Απροετοίμαστη η χώρα για το δεύτερο κύμα παρά τις θυσίες των πολιτών με το lockdown”

 Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την “έκρηξη” των κρουσμάτων: “Απροετοίμαστη η χώρα για το δεύτερο κύμα παρά τις θυσίες των πολιτών με το lockdown”

Ευθύνες στην κυβέρνηση «που απέτυχε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας», αποδίδουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης μετά και την σημερινή εκτόξευση των νέων κρουσμάτων.

Σε lockdown η Καστοριά -Ένα βήμα πριν από την καραντίνα τα Ιωάννινα – Κρίσιμη η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες

«Η έκρηξη των κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ  δεν ήταν νομοτέλεια αλλά δυστυχώς δεν είναι τυχαία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

   «Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες στις αποφάσεις της, η εγκληματική αδιαφορία της για την ασφάλεια στο άνοιγμα του τουρισμού, τις τριτοκοσμικές εικόνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις σχολικές τάξεις και η υποβάθμιση των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής με αμιγώς πολιτικά κριτήρια δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την χυδαία στοχοποίηση των πολιτών. Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, το δεύτερο κύμα βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη παρά τις θυσίες των πολιτών με το δίμηνο lockdown». 

   Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτίθεται στον πρωθυπουργό: «Τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης αρνείται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, δωρεάν μαζικά τεστ στους πολίτες και προπαγανδίζει απλά μία πλασματική αύξηση των ΜΕΘ χωρίς αρμόδιο προσωπικό. Ο κ. Πέτσας έφθασε στο σημείο να δηλώνει πριν λίγες μέρες πως αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» αναφέρει και καταλήγει:

   «Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παίζει με την δημόσια Υγεία και να ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει, αναζητώντας καθημερινά μία μικρή μειοψηφία ανεύθυνων, για να κουνήσει το δάχτυλο στο σύνολο των πολιτών. Οι ευθύνες της δεν κρύβονται».

Η Φ.Γεννηματά

Πίσω από τα κατά καιρούς μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ, η ΝΔ δεν το πιστεύει, δεν το στηρίζει. Θέλουν να μετατρέψουν το ΕΣΥ σε ένα απαξιωμένο, φθηνό προνοιακό σύστημα. Με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, σύστημα που “σπρώχνει” όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα σε ιδιωτικά κέντρα υγείας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της με την οποία άνοιξε τηλεδιάσκεψη του «δικτύου» στελεχών του Κινήματος Υγείας του ΚΙΝΑΛ για το ΕΣΥ.

   Η κ. Γεννηματά καταλόγισε ευθύνη στην κυβέρνηση λέγοντας πως «κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με την κοινή μας προσπάθεια κερδίσαμε την άνοιξη» και προσέθεσε πως με αφορμή την πανδημία το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Επικαλέστηκε προς τούτο την Έκθεση Πισσαρίδη όπου «δεν υπάρχει η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γραμμή για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος και για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων».

   Για την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ξέρουμε τι έγινε το καλοκαίρι με τον τουρισμό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πλοία, τις συνθήκες που άνοιξαν τα σχολεία» και τόνισε: «Παρακολουθούν το χάρτη να γίνεται κόκκινος χωρίς να παίρνουν μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες».

   Σχετικά με την κατάσταση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση τής πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως οι συνθήκες είναι όλο και πιο δύσκολες, τα προβλήματα μεγάλα. «Πριν 2 ημέρες εγκαταστάθηκαν οι 50 κλίνες ΜΕΘ, που μετά από δική μας πρωτοβουλία, δώρισε η Βουλή στο νοσοκομείο Σωτηρία.

   Η πρόταση μας έπιασε τόπο. Ευτυχώς. Είναι όμως πραγματικά λυπηρό ότι αυτή ήταν και η μοναδική ουσιαστική πράξη ενίσχυσης του συστήματος. Και μάλιστα χωρίς πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

   Καλά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ήρθε στα εγκαίνια.

   Θα ήταν όμως ακόμη καλύτερο αν οι 50 ΜΕΘ άνοιγαν χωρίς να αποσπασθεί ειδικευμένο προσωπικό και να αποδυναμωθούν τα άλλα δημόσια Νοσοκομεία. Ενώ είχαν όλο το χρόνο να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν γιατρούς και νοσηλευτές», υπογράμμισε .

   Για την αναγέννηση του ΕΣ , όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως πρέπει να στηρίζεται στις ίδιες βασικές αρχές της ίδρυσης του:

   Πρώτα και κύρια ισότητα. Καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με την ευθύνη του κράτους. Ο πολίτης δεν μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετείται μέσω γνωστού ή χρημάτων.

   Δεύτερον ποιότητα. Το νέο ΕΣΥ δεν οικοδομείται χωρίς γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης. Με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό και αποκεντρωμένη λειτουργία.

   Τρίτον προσβασιμότητα. Νέος ιατρικός χάρτης και σύνδεση με σύστημα πρωτοβάθμιας για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανισότητας που υπάρχει σήμερα.

   Τέταρτον βιωσιμότητα. Αντιμετώπιση της ηλικιακής ανισορροπίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών παραμένει υψηλός, οι νέοι ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό.

   Επανέλαβε τις 11+1 προτάσεις που παρουσίασε στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη και κάλεσε τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να συγκροτήσουν πανελλαδικό δίκτυο για τον χώρο της Υγείας με άξονες συζητήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και να λάβουν πρωτοβουλίες τόσο για την ανάδειξη των προβλημάτων, όσο και για την κατανόηση και αποδοχή των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ.

Το ΜέΡΑ 25

«Ανύπαρκτη» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ 25 την ανταπόκριση της κυβέρνησης στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και ενώ, «έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ με ακόμα πιο καταστροφικές επιπτώσεις για την εστίαση, η κυβέρνηση δεν έχει πράξει ακόμα τα αυτονόητα».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως για τις δομές που συγκεντρώνουν αρκετό και ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα γηροκομεία, οι προσφυγικές δομές, οι φυλακές κ.α. Και ταυτόχρονα συνεχίζεται ο έντονος συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς με αποκλειστική ευθύνης της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ενισχυτική παρέμβαση για την αποσυμφόρησή τους.

Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δυστυχώς, αναλώνεται διαρκώς σε πράγματα που δεν βοηθούν ουσιαστικά την εξέλιξη της πανδημίας και όχι σε αυτά που μπορούν να την επηρεάσουν καταλυτικά, αλλά έχουν κόστος. Όπως ακριβώς έκανε και το καλοκαίρι με τον τουρισμό, υποτίθεται για να σώσει την οικονομία και τελικά ούτε η οικονομία ενισχύθηκε -κάθε άλλο- και αυξήθηκε παράλληλα το ιικό φορτίο στη χώρα».

Σχετικά Άρθρα