• 19 Ιανουαρίου, 2021

Βηρυτός: Η οργή ξεχειλίζει – Η στιγμή που λιβανέζα διαδηλώτρια φωνάζει στον Μακρόν (vid)

 Βηρυτός: Η οργή ξεχειλίζει – Η στιγμή που λιβανέζα διαδηλώτρια φωνάζει στον Μακρόν (vid)

“Βράζει” ο λαός του Λιβάνου με τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού να έχουν ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής στη χώρα που μαστίζεται από μεγάλη κρίση. Η πόλη έχει σχεδόν καταστραφεί, 300.000 κτίσματα έχουν εξαϋλωθεί ενώ πάνω από 250.000 κάτοικοι είναι άστεγοι. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 149 και οι τραυματίες πάνω από 5.000.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων την Πέμπτη το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Η επίσκεψη Μακρόν και η οργισμένη διαδηλώτρια

Στον Λίβανο έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ως ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Βηρυτού μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, δεν δίστασε να περπατήσει στους κατεστραμμένους δρόμους της λιβανέζικης πρωτεύουσας και να συνομιλήσει με τους κατοίκους που τις τελευταίες μέρες μετρούν τις πληγές τους.

Το στιγμιότυπο όμως που κάνει το γύρο του κόσμου είναι αυτό με την οργισμένη διαδηλώτρια που του επιτέθηκε λεκτικά φωνάζοντάς του: «Κάθεσαι με πολέμαρχους που μας χειραγωγούν για χρόνια».

Ο Μακρόν την αγκάλιασε και της είπε: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω τον λαό και όχι αυτούς».