Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα θα κάνουμε μια πρώτη Ανάσταση

 Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα θα κάνουμε μια πρώτη Ανάσταση

Τη δική του εκτίμηση για το κατά πόσον θα αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, έδωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το φως στο τούνελ είναι πλέον ορατό και λέγεται εμβόλιο και πως το Πάσχα θα κάνουμε μία πρώτη Ανάσταση, ενώ από το Σεπτέμβριο, προέβλεψε ότι θα έχουμε πάρει πάλι πίσω τις ζωές μας.

Ειδικότερα, σχετικά με το εάν αυτό είναι το τελευταίο αυστηρό lockdown που καλούμαστε να περάσουμε, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε:

  • «Η ελπίδα είναι μπροστά μας και είναι το εμβόλιο. Ήδη τα εμβόλια αποδίδουν. Με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περίπου 3000, είχαμε 40 νεκρούς, ενώ αντίστοιχα το Νοέμβριο, με τα ίδια κρούσματα, είχαμε πάνω από 100 (άλλοτε 110 και άλλοτε 120) νεκρούςΤη διαφορά δεν την έκανε κάποιο «μαγικό φάρμακο» που καταφέραμε να βρούμε. Την έκανε το εμβόλιο, με την κάλυψη των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 80 ετών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Στην ηλικιακή ομάδα, που η θνητότητα είναι πολύ μεγάλη, στα άτομα που συνεισέφεραν μέχρι τώρα τους μισούς θανάτους στη χώρα. Κάθε μέρα που θα περνάει, θα κερδίζουμε κι άλλους εμβολιασμένος και άλλη προστασία στη χώρα». 

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι όσο εμβολιάζονται οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας, ο ιός βρίσκει χώρο να χτυπήσει τις μικρότερες ηλικίες, καθώς όλο και μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας σχολίασε:

  • «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, πρέπει να βρει βαλβίδες εκτόνωσης. Μακάρι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να τα αγκαλιάσει ο κόσμος και να τα εφαρμόσει». 

Παρατήρησε, επίσης, ότι:

  • «Δεν είναι λογικό αν απομακρυνθεί κάποιος 2 χιλιόμετρα από το σπίτι του να πάρει πρόστιμο, ενώ μπορεί να απομακρυνθεί 10 χιλιόμετρα για να συμμετέχει σε πορεία! Ο καθένας που το ακούει ξαφνιάζεται. Δεν είναι λογικό στα 2 χιλιόμετρα από το σπίτι μου να κινδυνεύω να κολλήσω κοροναϊό, ενώ στα 10 χιλιόμετρα στην πορεία να μην κολλάει ο κοροναϊός! Ακούγεται παράλογο!».

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να πείσουμε τον κόσμο να συμμετέχει στην εφαρμογή του lockdown. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα από κάθε πολίτη για να μειώσουμε τις επαφές. Ο ιός μεταδίδεται με τις επαφές. Μέχρι να εμβολιάσουμε ικανό ποσοστό του πληθυσμού, πρέπει να μειώσουμε τις επαφές Αυτό είναι το Ξεκάθαρο». 

Ορόσημο το Πάσχα – Θα κάνουμε την πρώτη «Ανάσταση»

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το Πάσχα θα κάνουμε μία πρώτη Ανάσταση, αν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τον πληθυσμό πάνω από 65 ετών, το οποίο είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. Τότε θα έχουμε εξαφανίσει το 85% της θνητότητας που προκαλεί ο κοροναϊός, γιατί σε αυτές τις ηλικίες αντιστοιχεί αυτό το ποσοστό θανάτων. 

Αν έχουμε εμβολιάσει και τις ευπαθείς ομάδες μικρότερης ηλικίας, τότε θα έχουμε άλλη μία επιτυχία κατά της πανδημίας. Επίσης, ο ζεστός καιρός μειώνει τη μεταδοτικότητα.
Άρα, κάθε μήνα ο καιρός θα γίνεται πιο ζεστός και θα εμβολιάζουμε γεωμετρικά περισσότερους ανθρώπους, γιατί θα αυξηθεί η παροχή εμβολίων προς τη χώρα μας. Θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι και από το Σεπτέμβριο, θα έχουμε πάρει τις ζωές μας πίσω».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία στην Αττική

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία στην Αττική, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας, τις τελευταίες 19 ημέρες, από τις πολλές εισαγωγές και την πρόβλεψη ομαλοποίησης της κατάστασης, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε:

  • «Από εμάς εξαρτάται η επιτυχία του lockdown, από τη συμμετοχή μας σε αυτό. Αν όλοι μειώσουμε τις μετακινήσεις, τους συνωστισμούς και τις επαφές, τότε το lockdown θα αποδώσει γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποδώσει πολύ αργότερα. Το πιο απρόβλεπτο που υπάρχει είναι η συμπεριφορά των συμπολιτών μας! Όλοι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στο lockdown, βλέποντας ότι υπάρχει και φως στην άκρη του τούνελ και το φως αυτό είναι το εμβόλιο! Δεν είναι κάτι ασαφές, όπως πέρσι που λέγαμε “Ίσως, θα δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα”. Τώρα είναι σαφές λέγεται εμβόλιο και το έχουμε. Βλέπουμε ότι οι χώρες που μπόρεσαν να εμβολιάσουν πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, όπως το Ισραήλ, τελείωσαν με τον κοροναϊό, άνοιξαν. Μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, μειώθηκαν οι θάνατοι από κοροναϊό, πήραν πίσω τη ζωή τους!».

Τα 1756 επιβεβαιωμένα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη

Σχολιάζοντας εάν τα 1756 κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν επιβεβαιωθεί δικαιολογούν την εικόνα στη χώρα, ο κ. καθηγητής είπε:

  • «Κατά την άποψή μου τη δικαιολογούν πολύ μερικώς. Πολύ περισσότερο υπεύθυνη για την εικόνα στη χώρα είναι η στάση του κόσμου που έχει κουραστεί, επειδή έχει πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά και ψυχολογικά, και το ποσοστό μη τήρησης των μέτρων ή μη σωστής τήρησης των μέτρων. Είναι πολύ σημαντικό το να μη φοράω τη μάσκα ή να μη την φοράω σωστά τη μάσκα. Αυτό επιβαρύνει (γιατί αν φοράω τη μάσκα στο πηγούνι δεν είναι μέτρο προστασίας είναι μέτρο να αποφύγω το πρόστιμο). Αν προσπαθούσαμε όλοι μας να τηρήσουμε λίγο παραπάνω τα μέτρα, σε ένα μικρό ποσοστό έστω, αυτό θα έκανε την προσπάθεια πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερη και θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε την τελευταία στενωπό. Είναι σαν να έχουμε τρέξει ένα μαραθώνιο και τώρα είναι η στιγμή που μπαίνουμε στο στάδιο!»

Σχετικά με το εάν ο κόσμος θα συμμετέχει στο lockdown, τηρώντας τα μέτρα τις επόμενες δύο εβδομάδες έως τις 16 Μαρτίου, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν σαφής: 

  • «Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μου να συμμετέχουν στην εφαρμογή αυτών των μέτρων υπερβάλλοντας τον εαυτό τους ξεπερνώντας την κούραση τους. κατανοώ όσους δεν βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ αλλά το φως υπάρχει και είναι άπλετο». 

Τέλος, αναφέρθηκε στον τρόπο που πιστεύει ότι θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, μετά τις 16 Μαρτίου:

  • «Θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα οι μικρές επιχειρήσεις και όχι τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Στις μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να προκληθεί συνωστισμός και ιδίως αν λειτουργήσουν, στις μεγάλες πόλεις με ραντεβού δηλαδή με “click in shop”. Στις μικρές πόλεις δε χρειάζεται καν ραντεβού. Έτσι, θα μπορεί και να λειτουργήσει η οικονομία και ο κόσμος να βρει μία βαλβίδα εκτόνωσης. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί για 1 με 2 εβδομάδες, πριν ανοίξει η επόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα