• 20 Απριλίου, 2021

ΓΑΔΑ: Σοβαρές καταγγελίες για βία αστυνομικών κατά συλληφθέντων

 ΓΑΔΑ: Σοβαρές καταγγελίες για βία αστυνομικών κατά συλληφθέντων

Bίαιες συμπεριφορές καταγγέλλουν συλληφθέντες (είτε στις 9 Μαρτίου είτε τις επόμενες ημέρες) και κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα επεισόδια και την επίθεση κατά του τραυματία αστυνομικού. Άνθρωποι που, όπως κατέγραψαν τα πολλά βίντεο από εκείνο το βράδυ έχουν συλληφθεί, άλλοι εξαιτίας μιας απλής τηλεφωνικής συνομιλίας, άλλοι χωρίς, όπως λένε, ουσιαστικό λόγο- ενώ ήδη η ΕΛ.ΑΣ. μετράει το λάθος με τη σύλληψη 22χρονου για μια ανάρτηση στο Facebook, ο οποίος αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.

Στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπως καταγγέλλεται, η εκδικητική διάθεση είναι διάχυτη, καθώς μαρτυρίες κάνουν λόγο για φωνές από ξυλοδαρμούς που έρχονται από τα κελιά όπου παραμένουν οι άνδρες κρατούμενοι, ενώ οι απειλές είναι συνεχείς.

Όλα τα άτομα που έχουν συλληφθεί για τα επεισόδια φέρουν σοβαρά χτυπήματα, με τις μαρτυρίες να αναφέρουν πως οι ξυλοδαρμοί δεν σημειώθηκαν μόνο κατά τη σύλληψή τους στη Νέα Σμύρνη, αλλά και στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, από άντρες της αντιτρομοκρατικής και ειδικούς φρουρούς. Όπως αναφέρθηκε και από δικηγόρο της υπόθεσης, «η βία της αστυνομίας είναι πλέον αντιδραστική, εκδικητική και σαδιστική».

  • Η επικοινωνία που τους επιτρέπεται με τους δικούς τους ανθρώπους είναι ελάχιστη και διακόπτεται με το «έτσι θέλω» κάποιου αστυνομικού οργάνου.  Στις κοπέλες δεν επιτρέπεται σχεδόν καθόλου να βγουν στο διάδρομο, με τη δικαιολογία πως θα τις βιάσουν οι άνδρες κρατούμενοι, ενώ παράλληλα οι ίδιοι οι αστυνομικοί τις απειλούν και τις εξευτελίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Βρίσκεται σε κακή κατάσταση” – Τι λέει η δικηγόρος της 18χρονης που κρατείται στη ΓΑΔΑ – Καταγγέλλει απειλή βιασμού

Η 18χρονη, που καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί την απείλησαν με βιασμό, αναφέρει ότι το φαγητό που τους παρέχεται είναι ελάχιστο και πως , ενώ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη μεταφορά της σε νοσοκομείο ή να τη δει κάποιος γιατρός, δεν της το έχουν επιτρέψει εδώ και τέσσερις μέρες. Σημειώνεται πως φέρει τραύματα και σε εμφανή σημεία, με πρησμένο και μελανιασμένο το πρόσωπο της αλλά και χτυπήματα στα πόδια, ενώ η ψυχολογία της είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Τα εννέα άτομα που συνελήφθησαν μετά τη λήξη των επεισοδίων αναμένεται να περάσουν από ανακριτή σήμερα στις 10 το πρωί, ενώ οι επτά ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, με τον περιοριστικό όρο της παρακολούθησής τους από κοινωνικό λειτουργό.