• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Βαρυμπόμπη: Η εντολή που δόθηκε τις κρίσιμες ώρες για την πυρκαγιά – Ανησυχία για τις επόμενες μέρες

 Βαρυμπόμπη: Η εντολή που δόθηκε τις κρίσιμες ώρες  για την πυρκαγιά – Ανησυχία για τις επόμενες μέρες

Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν πέρασε από την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον καύσωνα όπου διαπιστώθηκε ως υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος οι πυρκαγιές λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και 41 πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Αυτά, δε, στην Βαρυμπόμπη, τη Μεσσηνία και το Μαντούδι Ευβοίας αποδείχτηκαν ως τα πλέον καταστροφικά.

Χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφους, προφανώς για να εκλείψουν επικοινωνιακοί παραλληλισμοί με την δραματική βραδιά στο Μάτι αλλά και με φόντο τις πρόωρες κυβερνητικές λοιδωρίες προς τον Αλέξη Τσίπρα που είχε προειδοποιήσει για τα επερχόμενα δεινά του πρωτοφανούς καύσωνα, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι στις 7 το απόγευμα δίνοντας οδηγία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις δυνάμεις που επιχειρούσαν, πως προτεραιότητα τις κρίσιμες ώρες έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σεξιστικό εξώδικο Πλεύρη στη Γιάμαλη/ “Παρακολουθώ τας εκπομπάς σας όχι διότι έχουν αξίαν, αλλά διότι έχετε ωραίαν εμφάνισιν”

Δύο ώρες αργότερα, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς κλήθηκαν να ενημερώσουν για τις δραματικές ώρες που ζούσαν οι κάτοικοι σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Αδάμες και Ολυμπιακό χωριό, που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο διάβα της πυρκαγιάς.

Οι δυο υπουργοί απέδωσαν  την καταστροφή “στο ακραίο καιρικό φαινόμενο, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών” όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο δε  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για «σχέδια προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή» και πως η κυβέρνηση δεν ήταν απροετοίμαστη.Έμφαση δόθηκε απο πλευράς κυβέρνησης στην συντεταγμένη εκκένωση των οικισμών και τα αλλεπάλληλα μηνύματα του 112, που κατηύθυναν τους πολίτες που κινδύνευαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μολονότι επέλεξε να μην σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης αρχικά και ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους δοκιμαζομενους κατοίκους, τα λεγόμενα των δύο υπουργών προκάλεσαν οργισμένη αντίδραση.

“Υπουργοί αυτοσυγχαίρονται την ώρα που η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη κατοικημένες περιοχές. Έχασαν τον έλεγχο με ανέμους 2 και 3 μποφόρ” έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ένα αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και το Κίνημα Αλλαγής προκρίνοντας να σβήσει η φωτιά και “τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ώρα τους” υπογράμμιζαν στελέχη του κόμματος.