• 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Βαρουφάκης: Αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ευθύνη για την κατάλυση των αρχών της δημοκρατίας;

 Βαρουφάκης: Αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ευθύνη για την κατάλυση των αρχών της δημοκρατίας;

Επίθεση του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση. Ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να “άρει δημοκρατικά δικαιώματα”.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για μια Αστυνομοκρατία που είτε δεν έχει καμία σχέση με τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού είτε τις αυξάνει», τονίζει.

Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καμία ημερομηνία για άνοιγμα αγοράς – “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”

Και «με δεδομένο ότι η κατεύθυνση την οποία έχει δώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης στην Ελληνική Αστυνομία βαρύνει συλλογικά την κυβέρνηση και τον επικεφαλής της», ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ρωτά τον πρωθυπουργό εάν:

  • Κατανοεί ότι η συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας υπονομεύει το εθνικό μέτωπο κατά της πανδημίας;
  • Αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίαση όλων των υγειονομικών κανόνων κατά την προσαγωγή και σύλληψη των πολιτών;
  • Αντιλαμβάνεται την ιστορική του ευθύνη για την εξελισσόμενη κατάλυση των αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην χώρα μας;

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι «τα μέτρα υγειονομικής προστασίας θα καταρρεύσουν αν χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών ότι η κυβέρνηση δεν θα εκμεταλλευτεί την συναίνεσή τους στην προσωρινή αναστολή βασικών τους δικαιωμάτων» και προσθέτει τα εξής:

«Την 17η Νοέμβρη 2020, η κυβέρνηση “αποφάσισε και διέταξε” εκατοντάδες ένστολες νέες και νέους να συνωστιστούν για 9 ώρες σε απάνθρωπες και ανθυγιεινές συνθήκες ώστε να μην περπατήσουν στον δρόμο επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25 που κρατούσαν μεταξύ τους μεγάλες αποστάσεις. Από τότε, η κυβέρνηση, και πάλι επικαλούμενη την πανδημία, «αποφασίζει και διατάζει» την καταστολή πολύ μικρών ομάδων υγειονομικών του ΕΣΥ που διαμαρτύρονται για την έλλειψη των στοιχειωδών που πρέπει να κάνει το κράτος για να τους βοηθήσει στον αγώνα εναντίον της πανδημίας – την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους».

Αναφερόμενος στο χθεσινό όργιο καταστολής ο πρώην υπουργός σημειώνει πως «πάλι στο όνομα της καταπολέμησης της πανδημίας, η Αστυνομία συνελάμβανε ακόμα και μεμονωμένους πολίτες που προσπάθησαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την ώρα που σε διπλανά σημεία συνωστίζονταν πολλοί περισσότεροι περαστικοί χωρίς να τους ενοχλούν οι εκατοντάδες αστυνομικοί».

»Το θέαμα μιας Αστυνομίας που προδήλως αψηφά τον συνωστισμό πολιτών και ένστολων και ξεκάθαρα πασχίζει να παρεμποδίσει συμβολικές πράξεις απόδοσης τιμής σε θύματα της κρατικής καταστολής (π.χ. 17 Νοέμβρη, Γρηγορόπουλος) ή της κρατικής ολιγωρίας (π.χ. εργαζόμενοι του ΕΣΥ που διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού), μιας κυβέρνησης που επιλέγει να κοιτά αλλού όταν στελέχη της παραβιάζουν όσα επιβάλλουν και απαιτούν από τους πολίτες, την ώρα που ανακοινώνει ανακριτικές διαδικασίες για πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, αποτυγχάνει, εβδομάδες τώρα, να συλλάβει τον Χρήστο Παππά, επιβεβαιώνει στην συνείδηση των πολιτών ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία, προσηλωμένη στην οικοδόμηση Αστυνομοκρατίας και την μονιμοποίηση της άρσης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων».