• 13 Ιουνίου, 2021

Τζανάκης: Σε ένα μήνα αποκλιμάκωση κρουσμάτων

 Τζανάκης: Σε ένα μήνα αποκλιμάκωση κρουσμάτων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης εξήγησε ότι αυτή η αποκλιμάκωση αναδεικνύεται από την πτώση των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία που φτάνει το 35%. Όπως ανέφερε, μετά τις 10 Ιουνίου τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 2000, ενώ το πρώτο 10ημερο του ίδιου μήνα θα είναι περίπου 500 οι διασωληνωμένοι.

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε πως οι θάνατοι αποκλιμακώνονται τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, συνεπώς υπολογίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου θα δούμε μονοψήφιο αριθμό νεκρών. Πάντως, όπως είπε χαρακτηριστικά, “ο μέσος κινητός όρος των θανάτων αρχίζει και πέφτει”.

Για την δυσπιστία σχετικά με εμβόλιο της Astrazeneca, εξήγησε πως η πιθανότητα να πάθει κάποιος θρόμβωση είναι απειροελάχιστη μπροστά στην πιθανότητα να νοσήσει, να χάσει την ζωή του και να πάθει θρόμβωση από το ίδιο τον ιό, καθώς -όπως τόνισε- σε ένα ποσοστό 30% που περνά βαριά τη νόσο, κάνει θρόμβωση.

Σχετικά με τα συμπτώματα της θρόμβωσης είπε ότι κάποια από αυτά δεν είναι θανατηφόρα και ότι ενδεικτικά μπορεί να είναι ο πονοκέφαλος και άλλες διαταραχές που προσομοιάζουν με ένα εγκεφαλικό αν εντοπίζεται η θρόμβωση στο κεφάλι, αν πρόκειται για πνευμονική εμβολή ίσως υπάρχει αίσθημα δύσπνοιας, ταχυκαρδία ή τάση για λιποθυμία, ενώ αν είναι στα πόδια θα αρχίσουν να πονάνε, να είναι βαριά. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως όποιος κάνει το εμβόλιο και έχει κάνει ένα περπάτημα και πονάνε τα πόδια του ότι θα πρέπει να σκεφτεί ότι έχει κάτι τέτοιο.