• 24 Ιανουαρίου, 2022

Τζανάκης: “Οι άνω των 60 που έχουν συμπληρώσει εξάμηνο εμβολιασμού, συμβάλλουν στην αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων”

 Τζανάκης: “Οι άνω των 60 που έχουν συμπληρώσει εξάμηνο εμβολιασμού, συμβάλλουν στην αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων”

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε  ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Τα κρούσματα έπεσαν από τις 29/11. Την περασμένη εβδομάδα έπεσαν πάλι κατά 800 κρούσματα μο/εβδομάδα. Ανέβηκαν θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ», είπε αρχικά ο καθηγητής.

Στην συνέχεια, εκτίμησε πως κατά πάσα πιθανότητα, η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι εβδομάδα κορύφωσης για ΜΕΘ και θανάτους και θα αρχίσουν να πέφτουν μετά τις 20/12. «Για κάθε 100.000 εμβολιασμένους με Γ’ δόση άνω των 60, θα έχουμε 10-20 θανάτους λιγότερους», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι άνω των 60 που έχει περάσει εξάμηνο από εμβολιασμό τους, συμβάλλουν στη μεγάλη δεξαμενή θανάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ». Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης πρότεινε πριν πάμε σε γιορτινό τραπέζι να κάνουμε ένα τεστ.

Αναβρασμός στην ΕΥΠ – Αιφνιδιαστική τροπολογία για μετατάξεις στην Ελληνική Αστυνομία

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε πως είναι απίθανο να μην επικρατήσει.

«Αν επικρατήσει και έχει ήπια διαδρομή είναι ευγενές σενάριο – δεν ξέρουμε ακόμη όμως. Αν ξεπεράσει τα αντισώματα, θα έχουμε νέα πανδημία!! Το πιο πιθανό σενάριο είναι να επικρατήσει με σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους. Τότε θα έχουμε θανάτους ειδικά σε ανεμβολίαστους 60+. Αν εμβολιαστούν οι 60+ δεν έχουμε να φοβηθούμε πολλά», κατέληξε.