• 26 Ιουλίου, 2021

Τζανάκης:Τρία σενάρια για το 4ο κύμα, τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις

 Τζανάκης:Τρία σενάρια για το 4ο κύμα, τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης επεσήμανε ότι στις 20 Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος. Αναλύοντας τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ο καθηγητής Πνευμονολογίας -μιλώντας στον Realfm και τους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Πάνο Αμυρά- καταλήγει σε τρία διαφορετικά σενάρια εξηγώντας: «Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε.

Όπως δήλωσε τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε».

«Το δύσκολο σενάριο είναι αυτό κατά το οποίο η μετάλλαξη Delta επικρατεί στην Ελλάδα, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα», επεσήμανε ο Νίκος Τζανάκης.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων τους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων» σημείωσε.

«Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση», διευκρίνισε, ενώ αναφορικά στην τρίτη δόση είπε: «ότι είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές».