Τζανάκης: Φρένο στην “κυματολογία” – Θα πρέπει να δούμε εάν η επιδημική έξαρση θα εξελιχθεί σε 4ο κύμα

 Τζανάκης: Φρένο στην “κυματολογία”  – Θα πρέπει να δούμε εάν η επιδημική έξαρση θα εξελιχθεί σε 4ο κύμα

Φρένο στην «κυματολογία» των ειδικών που έχουν ήδη εγκαταστήσει το τέταρτο «σφοδρό»(;) κύμα της πανδημίας στη χώρα, επιχείρησε να βάλει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας χτες το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ1.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Για να ονομάσουμε κάποια επιδημική έξαρση “κύμα” θα πρέπει να δούμε εκτός από τη μεγάλη αύξηση και τους δείκτες του σκληρού πυρήνα της επιδημίας (τους θανάτους, τις διασωληνώσεις και τους νοσηλευόμενους). Περίπου σε δύο εβδομάδες, θα δούμε ποια επίδραση θα έχει η πανδημική έξαρση σε αυτούς τους δείκτες, πριν το ονομάσουμε “κύμα”», εξήγησε ο κ. Τζανάκης. «Μπορεί να είναι μία απλή αύξηση κρουσμάτων σε έναν πληθυσμό που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος και επειδή θα είναι νεότερα ηλικιακά άτομα που θα προσβληθούν, μπορεί να μην έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα».

Γιατί είναι δύσκολες οι προβλέψεις για την παρούσα επιδημική έξαρση

«Βρισκόμαστε σε ένα εντελώς καινούριο επιδημιολογικό περιβάλλον. Από τη μία έχουμε ένα στέλεχος που είναι τελείως διαφορετικό, τουλάχιστον ως προς τη μεταδοτικότητα, από το αρχικό. Κατά δεύτερον, αυτό το στέλεχος δεν έχει τον ίδιο αριθμό επίνοσων ανθρώπων, καθώς το 40% περίπου του πληθυσμού θεωρείται ανοσοποιημένο. Αυτοί οι δύο αντίθετοι παράγοντες δημιουργούν ένα καινούριο περιβάλλον, το οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί. Μπορούμε, μόνο, να εικάσουμε την εξέλιξη, με βάση το προηγούμενο της Πορτογαλίας ή της Βρετανίας, όπου υπήρξαν αρκετά κρούσματα, σημειώθηκε επιδημιολογική έξαρση, χωρίς όμως, πίεση στο υγειονομικό σύστημα και μεγάλη αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων».

Μπορούμε να ανακόψουμε την έξαρση!

«Δεν πρέπει να μιλάμε για το κύμα του φθινοπώρου αλλά για το κύμα του καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο δεκαήμερο θα κυμανθεί μεταξύ 1500 και 2000 κρουσμάτων.

Μπορούμε να ανακόψουμε την έξαρση με πάρα πολύ προσεκτική ιχνηλασία, με πύκνωση των διαγνωστικών εξετάσεων, με πολύ μεγάλη προσοχή στις ψυχαγωγικές και άλλες συναθροίσεις, όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος χωρίς μέτρα προφύλαξης. Είναι κοινωνικές επαφές υψηλού ρίσκου, στις οποίες συμμετέχουν και πολλοί νέοι για αυτό και καταγράφονται πολλά κρούσματα σε άτομα νεαρής ηλικίας. Τα άτομα αυτά, επιστρέφοντας στο σπίτι, φέρνουν τον ιό ενδοοικογενειακά, για αυτό και έχουμε μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά. Ολόκληρες οικογένειες είναι άρρωστες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανακοπή (της διασποράς) έχει αυτή τη στιγμή 2 πρόσημα: προσεκτική ιχνηλασία και απομόνωση κρουσμάτων και το δεύτερο η συνέχιση του εμβολιασμού».

Εφικτό το τείχος ανοσίας έως τα τέλη Αυγούστου

«Το ποσοστό εμβολιασμένων ενηλίκων, αν αφαιρέσουμε παιδιά και εφήβους (που είναι περίπου 2 εκατομμύρια), προσεγγίζει το 50% ή και το ξεπερνά. Είναι πολίτες που έχουν μπει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν και όλοι δεν το έχουν ολοκληρώσει ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας, με τη δυναμική τουλάχιστον που είδαμε το χειμώνα.

Αν κρατήσουμε το ρυθμό των 90χιλ εμβολιασμών πολιτών την ημέρα (παρά το ότι η πολιτεία είχε προγραμματίσει 120χιλ εμβολιασμούς, αριθμό που δεν επιτυγχάνεται λόγω της διστακτικότητας των πολιτών), σημαίνει ότι θα έχουμε 2εκατ. 700χιλ εμβολιασμούς το μήνα (ή πρώτων δόσεων ή ολοκλήρωσης του εμβολιασμού). Αυτό σημαίνει ότι είναι εφικτό, στα μέσα Αυγούστου, να προσεγγίσουμε ένα ποσοστό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το 50% και προσεγγίζει το 60% του πληθυσμού. Αυτό είναι μία πολύ καλή υποθήκη και για αυτό προτρέπουμε τον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί και να ξεκινήσει τις διακοπές του ήρεμος!», συνέστησε ο κ. Τζανάκης.

Μάριο Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμένο το 56% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία που έδωσε, κατά τη χτεσινήενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «έχουν πραγματοποιηθεί από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί και σήμερα ξεπεράσαμε τα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47,7% επί του γενικού πληθυσμού και 56% επί του ενήλικου πληθυσμού».

Επίσης, χτες ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 4.010.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 38,2% στο γενικό πληθυσμό και ποσοστό 45% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ξεκινάει επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές της Πατρίδας μας. Ήδη, έχουμε έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες περιοχών, οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», που θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές. Το πρόγραμμα ξεκινάει αύριο από την Κρήτη.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού από όλα τα εμβόλια και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna την επόμενη μέρα και με το εμβόλιο Pfizer σε τρεις μέρες.

Τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Χαρακτηριστικά σήμερα μέχρι τις 17:00 η ώρα περισσότεροι από 36.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, με την πλειοψηφία αυτών να είναι στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ’ οίκον, των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων για τις ηλικίες 15-17, δηλαδή για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/2006, η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού θα ανοίξει για την επόμενη εβδομάδα και την ερχόμενη Δευτέρα στην ενημέρωση θα δώσουμε οδηγίες πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Σχετικά Άρθρα