• 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Τυφώνας Άιντα: Σαρωτικό πέρασμα από τη Λουιζιάνα

 Τυφώνας Άιντα: Σαρωτικό πέρασμα από τη Λουιζιάνα

Καταιγίδες, πλημμύρες και άνεμοι εντάσεως 240 χλμ την ώρα σαρώνουν τη Λουιζιάνα. Ο τυφώνας Άιντα χτύπησε με σφοδρότητα την πολιτεία νότια των ΗΠΑ και ευθύνεται για το θάνατο ενός ανθρώπου. Οι αρχές έχουν καταγράψει σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ ένα εκατομμύριο κάτοικοι είναι χωρίς ρεύμα στη Νέα Ορλεάνη με την εταιρεία ηλεκτρισμού «Entergy» να ανακοινώνει «καταστροφικές ζημιές» στο δίκτυο της.

Ο τυφώνας, που εξασθενεί σε τροπική καταιγίδα, αναμένεται να συνεχίσει να πλήττει τη Λουιζιάνα ενώ εντύπωση προκαλεί η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου που άλλαξε τη ροή του ποταμού Μισισιπή αναγκάζοντας τους ειδικούς να παραδεχθούν πως αυτό είναι ένα «εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», εξήγησε η αμερικανική προεδρία.

Ο Άιντα δοκιμάζει με σφοδρότητα την αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Ορλεάνης που ενισχύθηκε μετά τον φονικό τυφώνα «Κατρίνα» που κόστισε τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους το 2005.