Τυχαίος έλεγχος αποκάλυψε τεράστιο κύκλωμα με ποτά-“μπόμπες” σε όλη την Αθήνα

 Τυχαίος έλεγχος αποκάλυψε τεράστιο κύκλωμα με ποτά-“μπόμπες” σε όλη την Αθήνα

Από έναν έλεγχο ρουτίνας για ποτά- “μπόμπες”, φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε τεράστια υπόθεση λαθρεμπορίας οινοπνευματωδών στην Ευρώπη.  

Όλα ξεκίνησαν στην Κρήτη, όταν σε έλεγχο εντοπίστηκαν ποσότητες νοθευμένων αλκοολούχων ποτών. Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, οι Διωκτικές Αρχές εντόπισαν το χονδρέμπορο, μέσω του οποίου διακινήθηκαν οι “μπόμπες”. Εκεί βρήκαν το πρώτο ίχνος, που έδειξε ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση νοθείας ποτών: τα οινοπνευματώδη δεν είχαν παρασκευαστεί στην Κρήτη, σε κάποιο αυτοσχέδιο εργαστήριο όπως είθισται, αλλά είχαν φτάσει από το εξωτερικό.

Το επόμενο βήμα ήταν να αναζητηθεί ο εισαγωγέας, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα κι από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο περνάνε οι ημέρες. Παράλληλα με τις έρευνες που άρχισαν στο εσωτερικό της χώρας, για να διαπιστωθεί σε ποιες άλλες περιοχές μπορεί να έχουν φτάσει οι εισαγόμενες “μπόμπες”, οι Ελληνικές Διωκτικές Αρχές έστειλαν σήμα στην OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, που συντονίζει πανευρωπαϊκές έρευνες για το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων, τσιγάρων, για απάτες με κοινοτικά κονδύλια κ.λ.π. Οι έρευνες σε ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν και τα πρώτα ευρήματα είναι συγκλονιστικά.

Εταιρίες- φαντάσματα, εικονικά και πλαστά τιμολόγια και φορτωτικές είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους που φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιήσει το διεθνές κύκλωμα, για να εισάγει από τρίτη χώρα ποτά- “μπόμπες” κι εν συνεχεία να τα διοχετεύσει σε όλη την Ευρώπη, υπό το μανδύα των ενδοκοινοτικών συναλλαγών για να ξεγλιστρήσουν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Η πανευρωπαϊκή Επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη δεκάδες κοντέινερς βρίσκονται στο μικροσκόπιο της OLAF.

Την ίδια ώρα το ΣΔΟΕ συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης, που αποκάλυψε στην αρχή της εβδομάδας, όταν εντόπισε σπείρα Γεωργιανών, που έχουν πλημμυρίσει την αγορά με νοθευμένα ποτά. “Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι η μισή Αθήνα πίνει μπόμπες”, σημειώνει αρμόδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι πέρα από τις 4.000 μπουκάλια που βρέθηκαν στα διαμερίσματα- αποθήκες του κυκλώματος πριν καταλήξουν σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το πελατολόγιο του κυκλώματος είναι μεγάλο.

Ο νέος γύρος των ερευνών εστιάζει στην παρούσα φάση στο Γκάζι, ωστόσο ο κύκλος θα ανοίξει. Άλλωστε, πέρα από το παράνομο εργαστήριο στην περιοχή του Βοτανικού, έχουν εντοπιστεί άλλα δύο στα Νότια Προάστια, όπου το κύκλωμα παρασκεύαζε τις “μπόμπες”, γέμιζε επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες γνωστών ποτών, κολλούσε ετικέτες- “μαϊμού” κι εν συνεχεία έβαζε βαλβίδες ασφαλείας και πώματα!

Πέρα από τους τρεις συλληφθέντες, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα 4 μέλη της σπείρας, που καταζητούνται.

Πηγή: iefimerida.gr

Χρήστος Σταθόπουλος