“Τσουνάμι” ανακοινώσεων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Ποιος αναλαμβάνει “κυβερνητικός εκπρόσωπος” εκλογών – Καραμπόλες και στόχευση

 “Τσουνάμι” ανακοινώσεων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Ποιος αναλαμβάνει “κυβερνητικός εκπρόσωπος” εκλογών – Καραμπόλες και στόχευση

Μπορεί ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία να δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν το ’23 όμως οι περιοδείες όλων των κορυφαίων στελεχών και η σύνταξη των ψηφοδελτίων έχουν άρωμα εκλογών. Από το Μέγαρο Μαξίμου διατείνονται πως οι ανακοινώσεις των τεσσάρων νέων υποψηφιοτήτων δεν συνδέεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Της Άννας Καραβοκύρη

Τις προάλλες ανακοινώθηκαν επίσημα 4 νέες υποψηφιότητες, της Δόμνας Μιχαηλίδου στην Α Πειραιώς, της Μαρία Συρεγγέλα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, της Σοφίας Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική και της Σοφίας Νικολάου, στην Εύβοια ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα και η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει την πρόθεση της να είναι ξανά υποψήφια στα Χανιά.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε επίσης πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα πάει στο Στρασβούργο αναλαμβάνοντας θέση στην Επιτροπή Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΝΔ αναμένεται να προχωρήσει σε έναν νέο γύρο υποψηφιοτήτων.

  • Πρόκειται για γενικούς γραμματείς υπουργείων που έχουν αποχωρήσει από τον κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της πρώην γενικής γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυς Λοϊζου  αλλά και του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Τάσου Γαϊτάνη για τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Το τελευταίο διάστημα ακούγετε έντονα πως η Ευρωβουλευτής Ελιζα Βόζεμπεργκ, θέλει να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες και πρόθεση της είναι να δώσει την μάχη του σταυρού στην Α΄Αθήνας. ‘Έντονα ακούγεται το σενάριο πως και ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα κατευθύνονταν  στην Α ‘ Αθήνας, όμως αυτό το σενάριο άλλαξε και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Πιερρακάκης που θεωρείται «φαβορί» της κυβέρνησης προορίζεται να «τρέξει» την προεκλογική περίοδο ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και να ενταχθεί ψηλά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

  • Με βάση αυτό το σενάριο θα μπορέσει να «απελευθερωθεί» ο Γιάννης Οικονόμου, για να κάνει τρέξει στην Φθιώτιδα που είναι η εκλογική του περιφέρεια.  Αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμές παραμένουν οι προθέσεις του ο υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά για το αν θα είναι  θα είναι υποψήφιος στα Νότια της Αθήνας.

Με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των γαλάζιων ψηφοδελτίων συμπεραίνεται πως βασική στόχευση του πρωθυπουργού είναι η συμπερίληψη νέων πολιτικών προσώπων που να έχουν αναφορές στον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει βάρος και στις μη εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας για την εκπομπή συγκεκριμένων μηνυμάτων της επόμενης μέρας, ενώ στην εξίσωση προστίθενται για πρώτη φορά και οι Έλληνες του εξωτερικού με αντίστοιχες βολιδοσκοπήσεις σε ΗΠΑ αλλά περισσότερο – λένε οι πληροφορίες – στην Ευρώπη.

Στην κεντροδεξιά παράταξη επιχειρούν να δημιουργήσουν ισχυρά ψηφοδέλτια σε όλη την επικράτεια, προκειμένου η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών, καθώς υπάρχει ο φόβος της «χαλαρής» ψήφου.

  • Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλή αναλογικής, θα συρρικνωθεί σημαντικά ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί δημόσια πως θα πάει σε δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.

Παναγιώτης Δρίβας