Τσίπρας: Υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών – Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στις αμυντικές δαπάνες

 Τσίπρας: Υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών – Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στις αμυντικές δαπάνες

«Κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά προσέθεσε ότι «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση του Διονύσιου Σολωμού ότι το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό, προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που το εθνικό γίνεται αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πλειοδοσίας μόνο δεινά επέρχονται για την πατρίδα». Σημείωσε ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπηρετεί μία συγκροτημένη εξωτερική και οικονομική πολιτική.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται αποσπασματικά δηλώσεις και στάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πολιτική αντιπαράθεση. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στην ακρίβεια είπε ότι «η πολιτική τής κυβέρνησης για την ακρίβεια αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία». Σαν παράδειγμα παρελκυστικής τακτικής έφερε ότι όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση για 5 δισ. απευθείας αναθέσεις ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν σε αυτά βάζει και την αγορά των Rafale. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά για υπεύθυνη διαχείριση «την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς- 7 δισ. χωρίς ένα ευρώ να μπαίνει στη αμυντική βιομηχανία». Γενικότερα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιεί τα αμυντικά θέματα για πολιτική εκμετάλλευση λέγοντας ότι «οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και εμφανίζετε σποτάκι στο οποίο εμφανίζεται τα Rafale όχι με το εθνόσημο αλλά με το κομματικό έμβλημα της ΝΔ».

Οι ενστάσεις του Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του στηρίζει «σταθερά, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή, για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει τις αγορές των φρεγατών -υπενθυμίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με τη Γαλλία-, θέτοντας μία σειρά από ενστάσεις που έχει για επιμέρους σημεία, όπως είναι:

-Η απουσία δέσμευσης για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών και των Ραφάλ.

-Το ότι η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια αξιοποίησής τους και μάλιστα πάλι χωρίς συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

-Ότι δεν υπάρχει καμία μεταφορά τεχνογνωσίας και ότι δεν εξασφαλίζονται σε όλες τις φρεγάτες, κρίσιμες επιχειρησιακές δυνατότητες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό.

«Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας κ Μητσοτάκη και αναρωτήθηκα ειλικρινά τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης που σας ακούει ενώ αντιμετωπίζει την τρομακτική σημερινή κρίση ακρίβειας, με τον πληθωρισμό σήμερα να έχει σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό 25ετίας, στο 6,2%.

Και την ώρα που πασχίζει κάθε μέρα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του ή να πληρώσει τη βενζίνη του.

Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν σας παρακολουθεί να αυτοθαυμάζεστε ακατάπαυστα για τόση ώρα. Και γιατί; Eπειδή καταφέρατε την μεγάλη επιτυχία να δώσετε 7 δισεκατομμύρια στη Γαλλία για τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας. Χωρίς, βέβαια ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χρήστος Σταθόπουλος