• 16 Οκτωβρίου, 2021

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στη ψυχή του

 Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στη ψυχή του

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μικρό Μπογδάνο» ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και στο μέλλον θα την αλλάξει αξιοποιώντας το άρθρο 31.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν άντεξε και κατά τη δευτερολογία του έβγαλε ολοφάνερα πια σε όλους μας τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στη ψυχή του. Έκανε μία ομιλία εμπρηστική, μία ομιλία που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού, μία ομιλία διχαστική για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης για συγκεκριμένες πτυχές της αμυντικής συμφωνίας».

«Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, στην ανάγκη σας να πατάτε σε δύο βάρκες, να είστε και κεντροδεξιός και ακροδεξιός ταυτόχρονα. Θα σας συνιστούσα να ομιλείτε λιγότερο για ζητήματα συνέπειας εσείς που από αυτό το βήμα λέγατε ότι οι Πρέσπες είναι εθνικό λάθος και μετά βγήκατε να υπερασπιστείτε τη συμφωνία καλώντας τους εταίρους μας να την τηρήσουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον πρωθυπουργό «πώς γίνεται και την άνοιξη του 2020 δεν είχαμε λεφτά να αγοράσουμε φρεγάτες ενώ τώρα έχουμε;»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας απάντησε στο γιατί δεν επέλεξε την ελληνογαλλική συμφωνία που μας φέρνει σήμερα στη Βουλή, την άνοιξη του 2020, όταν μας έλεγε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά των φρεγατών γιατί ήταν ακριβή, κόστιζε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν το άντεχε ένα τέτοιο ποσό η οικονομία, μας έλεγε τότε. Και τώρα φέρνει μια συμφωνία των 5 δισ. ευρώ που έχει μαζί φρεγάτες και κορβέτες, συν άλλα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα Rafale, συν μια σειρά επιπρόσθετων δαπανών που αποφάσισε ελαφρά την καρδία. Τώρα, όλα αυτά δηλαδή τα αντέχουμε;» αναρωτήθηκε με εμφανώς έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Δεν απαντήσατε στο βασικό ερώτημα που σας έθεσα: Αν είχαμε αυτή τη συμφωνία, όταν το καλοκαίρι του 2020 παραβιάζονταν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από το τουρκικό σκάφος Oruc Reis, όταν έφτασε 6,5 μίλια έξω από το Καστελόριζο, όταν έφτασε άλλο ερευνητικό 7 μίλια ανοικτά της Κρήτης, ή εάν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ με την Αίγυπτο που υπογράψαμε, τι θα κάνουν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις; Θα μας υπερασπιστεί το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό; Ήρθατε και μας είπατε επίσης ότι κινηθήκατε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας για την αγορά εξοπλισμών. Η χώρα όμως δεν την έχει αυτή τη δημοσιονομική δυνατότητα. Ανακοινώσατε μια σειρά από αγορές προτρέχοντας τις εισηγήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας στην δευτερολογία του τόνισε ότι αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, μας απομακρύνει από μια έντιμη συμφωνία με την Τουρκία και μας εμπλέκει σε επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε το άρθρο 31 παράγραφος 2 της συμφωνίας λέγοντας ότι μπορεί να τροποποιηθεί εγγράφως κοινή συναινέσει των δύο μερών και τόνισε ότι «αξιοποιώντας το άρθρο 31 θα την αλλάξουμε εις ότι αφορά την παρουσία Ελλήνων στο εξωτερικό. Με δική μας ευθύνη οι Έλληνες στρατιώτες δεν θα πολεμούν έξω από τα σύνορα της χώρας υπό τις διαταγές άλλων δυνάμεων».