• 19 Ιουνίου, 2021

Τσίπρας: Γεφύρι Πλάκας – Περηφάνεια για την αναστήλωση και τη διεθνή διάκριση

 Τσίπρας: Γεφύρι Πλάκας – Περηφάνεια για την αναστήλωση και τη διεθνή διάκριση

«Eίμαστε όλοι περήφανοι για τη διεθνή διάκριση – επιστέγασμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας για το Γεφύρι της Πλάκας, το μνημείο που αναστηλώθηκε άμεσα και έλαβε διεθνή διάκριση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι το Γεφύρι της Πλάκας δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα αλλά «ήταν το Γεφύρι που πρωτοδιάβηκα από τότε που άρχισα να περπατώ».

«Για μένα δεν γκρεμίστηκε μόνο ένα μνημείο αλλά και ένα κομμάτι των παιδικών μου αναμνήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Δεν το βάλαμε όμως κάτω. Πιστέψαμε ότι μπορούμε να το ξαναστήσουμε.

Και κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο. Κυρίως εμπιστευτήκαμε την τεχνολογία, τους επιστήμονες του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, τις κρατικές υποδομές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και τα καταφέραμε».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα Στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που κληθήκαμε να αντιμετωπίσαμε ως κυβέρνηση το Φλεβάρη του 2015, πηγαίνοντας ως πρωθυπουργός τότε προς το κέντρο επιχειρήσεων, πληροφορήθηκα ότι έπεσε το Γεφύρι της Πλάκας.

Ήταν για μένα ένα μεγάλο σοκ.

Όχι μόνο γιατί επρόκειτο για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και γιατί ήταν το Γεφύρι που πρωτοδιάβηκα από τότε που άρχισα να περπατώ.

Για μένα δεν γκρεμίστηκε μόνο ένα μνημείο αλλά και ένα κομμάτι των παιδικών μου αναμνήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Δεν το βάλαμε όμως κάτω.

Πιστέψαμε ότι μπορούμε να το ξαναστήσουμε.

Και κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο. Κυρίως εμπιστευτήκαμε την τεχνολογία, τους επιστήμονες του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, τις κρατικές υποδομές και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Και τα καταφέραμε.

Ξαναστήθηκε η ιστορική μνήμη μέσα από ένα επίτευγμα της τεχνολογίας και της παράδοσης.

Και σήμερα είμαστε όλοι περήφανοι για τη διεθνή διάκριση – επιστέγασμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Γεφύρι της Πλάκας: Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς – Εuropa Nosta 2021 Aπό τα πιο εντυπωσιακά δείγματα μονότοξου πέτρινου γεφυριού στα Βαλκάνια, το Γεφύρι της Πλάκας έγινε και μοναδικό δείγμα της σύμπλευσης της πιο προηγμένης τεχνολογίας με την παραδοσιακή μαστορική, όταν μπήκε το στοίχημα της αποκατάστασής του, μετά την ολοκληρωτική κατάρρευσή του από τη φοβερή καταιγίδα της 1ης Φεβρουαρίου 2015 και την πρότερη αδιαφορία.

  • Αυτό το στοίχημα και ο αγώνας δρόμου που ξεκίνησε το 2015 για την αποκατάστασή του, έστησε ξανά το γεφύρι στα πόδια του και χθες Τρίτη του χάρισε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς – Εuropa Nosta 2021, τη σημαντικότερη δηλαδή διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά, εντάσσοντάς το στα 24 υποδειγματικά επιτεύγματα στον τομέα της κληρονομιάς από 18 χώρες.

Αυτό το βραβείο νοηματοδοτείται ιδιαίτερα στις μέρες μας, καθώς αναδεικνύει ότι ο σεβασμός και η φροντίδα για τα τέχνεργα του πολιτισμού μας μπορούν να κάνουν θαύματα και να προκαλέσουν βραβεία και θαυμασμό διεθνώς.

Είναι και ένα τρανταχτό μήνυμα, που οφείλει να λάβει υπόψιν η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πολιτιστική κληρονομιά, με τρανταχτό παράδειγμα την Ακρόπολη και τις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς και εγχώριας επιστημονικής κοινότητας, εμμένει να καταστρέψει ένα άλλο θαυμαστό μνημείο της χώρας.