Τσίπρας: Εκλογή Κ.Ε στις 13 περιφέρειες και μήνυμα για διαγραφές: “Όχι σε ύβρεις και αήθεις συμπεριφορές”

 Τσίπρας: Εκλογή Κ.Ε στις 13 περιφέρειες και μήνυμα για διαγραφές: “Όχι σε ύβρεις και αήθεις συμπεριφορές”

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Libre (δείτε εδώ), ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει στο τραπέζι του προσυνεδριακού διαλόγου την πρόταση να εκλεγεί η νέα Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθείας από τα μέλη του κόμματος, όχι, όμως, πανελλαδικά, αλλά σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως αφαιρείται από ορισμένους το επιχείρημα πως σε μία πανελλαδική εκλογή θα αναδεικνύονταν τα πιο προβεβλημένα στελέχη.

Έτσι, τώρα, κάθε περιφέρεια, ανάλογα με τον αριθμό των μελών που θα έχουν εγγραφεί θα εκλέξει εκπροσώπους με βάση την αναλογία που θα δικαιούται στη νέα Κ.Ε.

Αυστηρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος ώστε ο πολιτικός διάλογος έως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Απριλίου να γίνει δίχως ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις και φαινόμενα που δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα διαλόγου της αριστεράς, έστειλε σήμερα από τον Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Το μήνυμα συνοδεύτηκε μάλιστα από την πρόταση να διαγράφεται όποιο μέλος του κόμματος υιοθετήσει αυτή την πρακτική. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε η απευθείας η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του τόνισε ότι πρέπει «να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Να περιφρουρήσουμε την συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος». Επισήμανε ότι «η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε.Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό».

Με βάση αυτή πρότεινε «να εξουσιοδοτήσουμε την γραμματέα του κόμματος και την γραμματέα της ΚΟ, ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, εννοώ μέλος του κόμματος -δεν μιλάω προφανώς για τους φίλους μας αλλά για τα μέλη μας- που προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».

Εκλογή της Κ.Ε από τις περιφέρειες

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την πρόταση που κατατέθηκε από την βαση του κόμματος, δηλαδή από δεκάδες νομαρχιακές επιτροπές, σχετικά με την ενίσχυση της εκπροσώπησης των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή. Έτσι ώστε αυτή να αυξηθεί από το 25% που είναι σήμερα στο 50%. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το μέτρο αποτελεί και ασφαλιστική δικλείδα ώστε στην Κ.Ε, που έχει προτείνει να αναδεικνύεται με απευθείας εκλογή από την βάση , να μην εκλέγονται μόνον προβεβλημένα στελέχη. Αντίθετα να μετέχουν περισσότερο τα μεσαία στελέχη από τις περιφερειακές οργανώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εισήγηση του ο Αλέξης Τσίπρας «έλαβα και μια επιστολή από γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών, η οποία μιλά για την ανάγκη συνολικά ως κόμμα να υιοθετήσουμε την λογική της αποκέντρωσης, της περιφερειακής στρατηγικής για τη συγκρότηση του κράτους, της οικονομίας, αλλά και του κόμματος». Σημείωσε ότι η επιστολή προκρίνει την πρόταση «η εκλογή των μελών της ΚΕ να γίνει από τη βάση του κόμματος ανά περιφέρεια, και με την μέριμνα για την ενίσχυση των εκπροσώπων των μαζικών χώρων ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υπο-εκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του Κόμματος». Σημείωσε πως «θεωρώ ότι αυτός ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί είναι γόνιμος» επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την τομή την οποία επιχειρούμε να κάνουμε και υιοθετώντας την αντίληψη της περιφερειακής στρατηγικής και για το κράτος αλλά και για την οικονομία, έχει βάση η πρόταση να ενισχύσουμε τη περιφερειακή εκπροσώπηση και συγκρότηση του Κόμματος».

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε «η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια. Έτσι θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής».

Με πληροφορίες από το news247.gr

Σεραφείμ Κοτρώτσος