Τσιόδρας: Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί – Μία στις 100 χιλιάδες η πιθανότητα θρόμβωσης με το AstraZeneca

 Τσιόδρας: Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί – Μία στις 100 χιλιάδες η πιθανότητα θρόμβωσης με το AstraZeneca

Ηχηρό σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε ομιλία του προς την Ακαδημία Αθηνών, με τίτλο «Πανδημία SARS-Cov-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» Ο κ. Τσίοδρας είπε, ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν τα μέτρα προφύλαξης έως ότου ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, φέρνοντας ως «αντιπαράδειγμα» τη Χιλή:

«Το αντιπαράδειγμα είναι η Χιλή. Μπορεί αύριο να είμαστε εμείς. Το 30% των ανθρώπων εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση. Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως; Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζεί ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεια και θανάτους».

Στη διάρκεια της εισήγησής του, η οποία μεταδόθηκε μέσω του διαδικτυακού διαύλου της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά μια ανασκόπηση της πανδημικής περιόδου, της τρέχουσας κατάστασης, καθώς και των προβλέψεων για το μέλλον. Επεσήμανε δε πως ο κοροναϊός το τελευταίο διάστημα χτυπάει τις ηλικίες 20 εως 50 ετών.

Επιστρέφοντας στην περίπτωση της Χιλής, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα έχει ξεφύγει τόσο πολύ από τον έλεγχο, ώστε η εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «η αποτυχία της συμμόρφωσης με τα μέτρα, της απόστασης, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής συνωστισμού, οδήγησε στο τραγικό παράδειγμα της Χιλής».

«Όλα αυτά» τόνισε ο κ. Τσιόδρας «πρέπει να συνεχίζονται μαζί με τον εμβολιασμό, μέχρι να πετύχουμε την ελευθερία μας. Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν σοβαρά τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και εάν σημαίνει αυτό, και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας.

Με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση. Με βελτιστοποίηση των μέτρων, στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Έτσι θα εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και θα μειώνεται το κοινωνικό κόστος».

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Επικαλούμενος επτά κλινικές μελέτες, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σε σοβαρά περιστατικά θρόμβωση σε ποσοστό έως 69%, ενώ όπως τόνισε με έμφαση, η πιθανότητα το εμβόλιο της Οξφόρδης (AstraZeneca) να προκαλέσει θρόμβωση είναι στη χειρότερη περίπτωση μία στις 100.000.

Το παράδειγμα με το τροχαίο ατύχημα

Το όφελος του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού είναι τεράστιο, σημείωσε επίσης ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε δύο παραδείγματα.

Με το εμβόλιο κατά της ιλαράς 1 στους 40 χιλιάδες (0,0025%) εμβολιασμένους αναπτύσσει θρομβοκυτταροπενία και πορφύρα (αιμμοραγική διάθεση). Επίσης, η πιθανότητα κάποιος από 1 εκατ. εμβολιασμένους, τις 28 μέρες μετά την 1η δόση να πάθει τροχαίο ατύχημα είναι 1/10.000 (0,01%)

«Τα πάντα στην κοινωνία μας πρέπει να να τα βλέπουμε συγκριτικά. Ασθένειες όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα έφτασαν στο σημείο της εξαφάνισης χάρη στα εμβόλια», τόνισε.

50% πιο μεταδοτικό το βρετανικό στέλεχος

Καθώς στη χώρα μας επικρατεί πλέον το βρετανικό στέλεχος, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό και πιθανότατα προκαλεί και σοβαρότερη νόσο.

Εντούτοις, είναι αναμενόμενοι οι περισσότεροι θάνατοι, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει παρατηρηθεί σε 114 χώρες με μεγάλη διασπορά, και τις τρέχουσες εβδομάδες θα είναι η επικρατούσα παραλλαγή. Υπάρχει μεν διασταυρούμενη ανοσία, όμως φάνηκε ότι υπάρχει 61% παραπάνω κίνδυνος θανάτου.

admin_e4p2sd6v