• 15 Απριλίου, 2021

Τσαβούσογλου: “Θα συνεχιστούν οι διερευνητικές, έγιναν σε θετική διάθεση”

 Τσαβούσογλου: “Θα συνεχιστούν οι διερευνητικές, έγιναν σε θετική διάθεση”

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον ομόλογό του από το Καζακστάν ρωτήθηκε για τις διερευνητικές επαφές της Αθήνας.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δύο ημέρες και διοργανώνονται από την Αθήνα. Σε ποιο σημείο έχουμε φτάσει με αυτές τις διαπραγματεύσεις; Μπορείτε να βρείτε μια απάντηση στις προσδοκίες της Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο; Πριν από αυτό, υπήρξε επίσης ρηματική διακοίνωση προς χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Θα ήθελα τις αξιολογήσεις σας σε αυτό το πλαίσιο» ρωτήθηκε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Τι εννοείτε ‘ρηματική διακοίνωση’;» ρώτησε ο Τσαβούσογλου 

H δημοσκόπηση της Metron Analysis που πέρασε στα… “ψιλά”: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη σε μέτρα, κυβέρνηση, ΜΜΕ

«Στο πλαίσιο της ρηματικής διακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της ΕΕ για το ζήτημα των ενεργειακών καλωδίων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» απάντησε ο δημοσιογράφος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: « Όπως γνωρίζετε, μετά από 5 χρόνια, πραγματοποιήσαμε τις 61ες ‘συμβουλευτικές συνομιλίες’, παλαιότερα γνωστές ως ‘διερευνητικές’, στην Τουρκία. Πραγματοποιήθηκαν σε μία πολύ θετική διάθεση. Eξετάστηκε τι συζητήθηκε σε προηγούμενες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της 20ετούς διαδικασίας, και ποιες ιδέες προέκυψαν. Φυσικά, μοιράστηκαν και ανταλλάχθηκαν σκέψεις για το μέλλον. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ζητήματα στο Αιγαίο, ειδικά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Εννοώ, υπάρχουν πράγματα επί των οποίων δεν συμφωνούμε. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν σε αυτές τις συναντήσεις. Ομοίως, αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση στην Αθήνα.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του μηχανισμού, όπως γνωρίζετε, ήταν να αποφασίσουμε από κοινού πώς θα επιλύσουμε αυτά τα υπάρχοντα προβλήματα, τις διαφωνίες. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση. Αυτές οι εναλλασσόμενες συναντήσεις θα συνεχιστούν την προσεχή περίοδο. Θα φιλοξενήσουμε εκ νέου την επόμενη συνάντηση. Και πάλι, μεταξύ ημών και της Ελλάδας, υπάρχει ένας μηχανισμός για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων»