• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Τσαβούσογλου: Συνεργαζόμαστε με ΗΠΑ και Κατάρ για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

 Τσαβούσογλου: Συνεργαζόμαστε με ΗΠΑ και Κατάρ για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Τουρκία συνεργάζεται με το Κατάρ και τις ΗΠΑ για το θέμα της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ και συζητά με τους Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα, Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ πρόσθεσε ότι η ασφάλεια του αεροδρομίου αποτελεί το βασικό ζήτημα.

Μιλώντας στο τουρκικό NTV, ο Τσαβούσογλου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συνεργαζόμαστε με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ σε δύο στάδια. Ξεκινώντας πτήσεις για αεροσκάφη ανθρωπιστικής βοήθειας και επίσης συζητούμε για την έναρξη εμπορικών πτήσεων, για εταιρείες όπως η Turkish Airlines. Αλλά ποιος θα παρέχει ασφάλεια στο αεροδρόμιο; Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι μπορούν να την παράσχουν. Το αεροδρόμιο είναι προς το παρόν ανοιχτό για την προσγείωση ορισμένων τεχνικών πτήσεων ή αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ξεκίνησαν επίσης μερικές πτήσεις εσωτερικού».

Υπάρχουν επίσης οικονομικά προβλήματα στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη δυσκολίες στην καταβολή μισθών. Υπάρχει κίνδυνος οικονομικής κρίσης και πείνας. Λένε ότι τα αποθέματα τροφίμων του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να μειώνονται και θα τελειώσουν σε ένα μήνα. Υπάρχουν εκτοπισμένοι άνθρωποι».