• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Τσαβούσογλου για Oruc Reis: Δεν υποχωρούμε

 Τσαβούσογλου για Oruc Reis: Δεν υποχωρούμε

Ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένει ότι το ερευνητικό αποσύρθηκε για συντήρηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Μητσοτάκη στον Γκουτέρες για τις προκλήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis- Η πρόταση για διάλογο

Αρχίζουν τα δύσκολα μετά την αποχώρηση (;) του Oruc Reis: Προς αναστολή οι κυρώσεις, καθορίζεται η βάση του διαλόγου

«Δεν εκδόθηκε Navtex, γιατί το Oruc Reis βρίσκεται για συντήρηση. Δεν υπάρχει λόγος να εκδοθεί ακόμα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρωί της Δευτέρας, τονίζοντας δεν πρόκειται για υποχώρηση.

Αναλυτικότερα σε δηλώσεις του στο Ntv ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

«Δεν εκδώσαμε νέα Navtex, επειδή το Oruc Reis χρειάζεται συντήρηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για νέα Navtex υπό αυτά τα δεδομένα. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την κίνηση αυτή σαν οπισθοχώρηση, και η αντιπολίτευση της χώρας σκέφτηκε έτσι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Ελλάδα λειτουργεί με κόμπλεξ μιας μικρής χώρας».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επιτεθεί για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα λέγοντας πως σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, «η Ελλάδα θα υποφέρει».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», κάνοντας λόγο για «ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα. Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της» είπε.