• 24 Νοεμβρίου, 2020

Τσακαλώτος στο libre: Αίσθηση από τις τοποθετήσεις του πρώην υπουργού για τα ελληνοτουρκικά

 Τσακαλώτος στο libre: Αίσθηση από τις τοποθετήσεις του πρώην υπουργού για τα ελληνοτουρκικά

ŭ笝񹳧 �Ű鴱ﰞ򠏩꯭﬩꾭 հ精󥹭 �¯�, �Աߴ砲8 ֥Ɐ�ﵠ2017, ᰼ ��񣼠ϩ꯭﬩꾭, ŵꫥߤ研󡪡뾴ﬠ󷥴骜 쥠��񟡳破ﵠEurogroup �ĥ�Რ20/2. (EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο libre τόσο μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όσο και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η αναπαραγωγή του από το σύνολο σχεδόν, των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, ενώ σημεία της συνέντευξης αναδημοσιεύονται σήμερα από δύο εφημερίδες σήμερα (κυκλοφορούν μόνο οι πρωινές, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου).

Εσωκομματικά και οικονομία κέντρισαν το ενδιαφέρον των ιστοσελίδων, όμως «Καθημερινή» και «Ποντίκι» εστιάζουν στις απόψεις του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα εθνικά θέματα, ειδικότερα δε, τα ελληνοτουρκικά.

Ευ. Τσακαλώτος στο libre: Η κυβέρνηση νομοθετεί με μνημονιακή ατζέντα, και πριν την πανδημία και τώρα

Στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και του Αντώνη Αντζολέτου ειδικότερα, υπογραμμίζεται η φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, «στα ελληνοτουρκικά, όπως και σε κάθε διαπραγμάτευση, πρέπει να προσέρχεται κανείς χωρίς να φανερώνει τις -πραγματικές- κόκκινες γραμμές του. Διότι αν τις φανερώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο αυτών».

Και όλα αυτά, ενώ δύο ημέρες πριν, την Κυριακή, στην κορύφωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την πρόταση μομφής, ο Αλέξης Τσίπρας σε υψηλούς τόνους κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν δηλώνετε ξεκάθαρα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», με το επιχείρημα, «ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές είναι αυτό που θα εμποδίσει την κλιμάκωση και την επιθετικότητα της άλλης πλευράς».

Και οι δύο εφημερίδες («Καθημερινή» – «Ποντίκι») υπογραμμίζουν εξάλλου τη φράση του Ε. Τσακαλώτου ότι, «στα εθνικά ζητήματα οφείλουμε να μην καλλιεργούμε στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία όπως έκανε η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στο «Ποντίκι» στο πλαίσιο ευρύτερου ρεπορτάζ εξάλλου, υπό τον τίτλο, «Γκρίνια (και) για τα 12 μίλια στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», αναδεικνύεται η «σκληρή ιδεολογική στάση» στα εθνικά θέματα από «την εσωκομματική αντιπολίτευση των 53 και της ‘παλαιάς φρουράς (Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, Τσακαλώτος), σε σύμπλευση με τους εκσυγχρονιστές της ‘Γέφυρας’». Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η εφημερίδα εντάσσει και όσα είπε στο libre ο Ε. Τσακαλώτος.