• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Τσακαλώτος: Οι προβλέψεις Σταϊκούρα για την ύφεση θυμίζουν προβλέψεις αστρολόγων

 Τσακαλώτος: Οι προβλέψεις Σταϊκούρα για την ύφεση θυμίζουν προβλέψεις αστρολόγων

«Αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μειώσεις μισθών των εργαζομένων να το ξεχάσει. Οι πολιτικές αυτές πάντα οδηγούσαν σε βαθύτερη ύφεση, όχι σε ανάκαμψη», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις αναμενόμενες, σήμερα, ανακοινώσεις Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για ύφεση έως 13% η οποία συμπλήρωσε ότι θα μειωθεί από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Δεν μας κάνει εντύπωση. Άλλωστε το έχει πει και στο δελτίο τύπου που συνόδευε την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία προβλέψεων σε τέτοιους καιρούς, αλλά το να πηγαίνεις από το 0% στο 13% (26 δισ. διαφορά) μέσα σε ενάμιση μήνα, κάνοντας και όλες τις ενδιάμεσες προβλέψεις, θυμίζει περισσότερο αστρολογία και λιγότερο οικονομικό επιτελείο.

Όμως αφού ο Υπουργός θεωρεί ότι τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση, έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόβλεψη αυτή “από 5 έως 8 μονάδες” γιατί δεν προχωράει σε ένα πιο γενναίο πακέτο μέτρων ώστε να μειωθεί η ύφεση ακόμη περισσότερο;

Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη σήμερα για την εξειδίκευση αυτών των μέτρων, αλλά προειδοποιούμε: Αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μειώσεις μισθών των εργαζομένων να το ξεχάσει. Οι πολιτικές αυτές πάντα οδηγούσαν σε βαθύτερη ύφεση, όχι σε ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία σήμερα να ανακοινώσει ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων. Αν δεν προχωρήσει σε ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων και περιοριστεί σε δάνεια, και αναιμικές φοροελαφρύνσεις θα αποδείξει ότι αγνοεί και το μέγεθος της ύφεσης και τις ανάγκες της αγοράς.