• 30 Μαΐου, 2020

Τσακαλώτος: Αφήσαμε στον κ. Μητσοτάκη ένα… τριώροφο, όταν το 2015 παραλάβαμε αντίσκηνο

 Τσακαλώτος: Αφήσαμε στον κ. Μητσοτάκη ένα… τριώροφο, όταν το 2015 παραλάβαμε αντίσκηνο

«Χάθηκε η δυνατότητα για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων. Άρα, θα οδηγηθούμε σε μία πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση»

«Η κυβέρνηση παίρνει λίγα μέτρα, σε λάθος κατεύθυνση και με μεγάλη καθυστέρηση». Αυτή είναι η άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που οριοθετεί και το μέγεθος της ύφεσης που έρχεται ως απόρροια όχι μόνο της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά κυρίως της κυβερνητικής αδράνειας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice», ο πρώην τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι τώρα πια «χάθηκε η δυνατότητα για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων. Άρα, θα οδηγηθούμε σε μία πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση»… Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σε λίγες ώρες από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει επικεντρωμένο στην στήριξη των ευάλωτων, του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν κρύβει τον… θαυμασμό του για εκείνους που χρεοκόπησαν τη χώρα το 2009, «παγίδευσαν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό το 2015 και βγαίνουν τώρα με θράσος και μας κατηγορούν». «Χαίρομαι που παραδέχονται ότι εμείς παραδώσαμε στη χώρα ένα τριώροφο, γιατί εμείς το 2015 είχαμε παραλάβει ένα κακοστημένο αντίσκηνο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος στηλιτεύει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει «προνομιακούς συνομιλητές» τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δείχνει να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και στο μπετόν, πάντα με όρους «παλαιοκομματισμού»…

Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της «F&M Voice» σχετικά με τον προβληματικό τρόπο χορήγησης των δανείων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στον κ. Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι «δεν ήταν ποτέ πρόεδρος του fan club της Αναπτυξιακής Τράπεζας». Πάντως, για το γεγονός ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε επί δικής του διακυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι πράγματι «κάπου πετύχαμε και κάπου όχι».

Αναφορικά με τη δημιουργία μιας bad bank, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι, «αντιθέτως με τον κ. Στουρνάρα εμείς θα έχουμε σταθερές απόψεις είτε είμαστε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση»! Χαρακτηρίζει «κάθε άλλο παρά αμελητέο» τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε μνημόνιο, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος δεν αποκλείει να έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν και χαρακτηρίζει μία τέτοια επιλογή εντελώς ανεύθυνη.

Σχετικά με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι υπάρχουν «κάποιες παραφωνίες». Παραδέχεται, επίσης, ότι δεν συνυπέγραψε την ερώτηση στη Βουλή για τις κατευθυνόμενες διαφημίσεις προς συγκεκριμένα ΜΜΕ, επειδή αναδείκνυε «το δέντρο, αλλά έλειπε το δάσος». Χαρακτηρίζει «ζήτημα δημοκρατίας» τη μονοφωνία, τα fake news και την παραπληροφόρηση, θυμίζει όμως τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, τα voucher Βρούτση και τη δίκη της δολοφονίας Τοπαλούδη, που η κοινωνία αντέδρασε στην παραποίηση της είδησης από τα ΜΜΕ.

Τέλος, ο Ευκλ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχει βλέψεις για αξιώματα εντός του κόμματος. Ειδικά, δε, για τη θέση του Γραμματέα, εκτιμά ότι ο Πάνος Σκουρλέτης «κάνει πολύ καλή δουλειά, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο».