Τσάφος, Φαραντούρης, Δούκας: Οι 3 σύμβουλοι σε θέματα ενέργειας στο Μαξίμου, την Κουμουνδούρου και την Χ.Τρικούπη

 Τσάφος, Φαραντούρης, Δούκας: Οι 3 σύμβουλοι σε θέματα ενέργειας στο Μαξίμου, την Κουμουνδούρου και την Χ.Τρικούπη

Ο νέος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε ενεργειακό forum

Ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας αναλαμβάνει ο Νίκος Τσάφος, κάτοχος της έδρας James R. Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Center for Strategic and International Studies στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Τσάφος θα ξεκινήσει άμεσα συνεργασία για διμερή θέματα ενέργειας με τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν για θέματα ενέργειας.

Εκτός, όμως, από τον πρωθυπουργό που διόρισε τον κ. Τσάφο στην θέση του συμβούλου του σε θέματα ενέργειας, και οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτουν εδώ και λίγο καιρό ειδικούς συμβούλους, δεδομένου ότι η ενέργεια αποτελεί αιχμή του δόρατος της πολιτικής τους, τόσο ως προς την πτυχή της ακρίβειας (ρήτρα αναπροσαρμογής, λογαριασμοί), όσο και επειδή πρέπει να εκπονηθούν ειδικά σχέδια και προτάσεις νόμων. Ο Νικόλαος Φαραντούρης συνεργάζεται στενά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Χάρης Δούκας συμβουλεύει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ποιοί είναι

Ο Νίκος Τσάφος είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Enalytica, της εταιρείας την οποία ίδρυσε (μαζί με τον Janak Mayer) το 2014, με έδρα την Ουάσινγκτον και η οποία όπως τονίζει φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή βιομηχανία εντοπίζει και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Πριν την ίδρυση της Enalytica, ο κ. Τσάφος εργάστηκε επί επτάμιση χρόνια στην PFC Energy, με αρμοδιότητα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ ήταν επικεφαλής και του τμήματος ερευνών για θέματα παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου της ίδιας εταιρείας.

Ο Νίκος Τσάφος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας
Νίκος Τσάφος

Σε πάνω από 30 χώρες
Στο πλαίσιο της εμπειρίας του, έχει συνεργαστεί με πάνω από εκατό εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε πάνω από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής, εισόδου σε αγορές χωρών, ανάπτυξης πρότζεκτ και εμπορίας αερίου και LNG. Έχει υπηρετήσει στην Ελληνική Αεροπορία και πριν την στρατιωτική του θητεία είχε ασχοληθεί με τον κλάδο των επενδύσεων ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών σε κινεζικά ναυπηγεία.

Ο Νικόλαος Φαραντούρης

ον τομέα Ενέργειας και Ανταγωνισμού, στην κορυφή της επικαιρότητας, αναλαμβάνει ο Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού, γνωστός στην ενεργειακή αγορά από προηγούμενες θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει εργαστεί ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Αθήνα σε υποθέσεις ενέργειας, ανταγωνισμού, ναυτιλίας, συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ο νέος «πράσινος» σύμβουλος του Τσίπρα | in.gr
Νικόλαος Φαραντούρης

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Την περίοδο 2009 -2019 χρημάτισε Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών & Νομικός Σύμβουλος, μέλος ΔΣ και υπηρεσιακός Πρόεδρος στη ΔΕΠΑ ΑΕ, ενώ μεταξύ 2016-2019, Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της ένωσης εταιρειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη EUROGAS.

Είναι Διευθυντής του διεθνούς αγγλόφωνου Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ο Χάρης Δούκας

Ο Χάρης Δούκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), με διδακτορική διατριβή στα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής πολιτικής και διοίκησης (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ).

Η επιστημονική και ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Έχει σχεδόν 2 δεκαετίες εμπειρίας στο σχεδιασμό ενεργειακών πολιτικών, προγραμμάτων προώθησης ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεων διαχείρισης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δούκας (καθηγητής ΕΜΠ): Καλό νέο η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για το φυσικό αέριο  -Χρειάζονται μέτρα για τις τιμές - iefimerida.gr
Χάρης Δούκας

Επίσης, συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε σχετικές πρωτοβουλίες πέραν της Ευρώπης, στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Στα παραπάνω αντικείμενα έχει περισσότερες από 120 εργασίες του δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, το ελληνικό βιβλίο «Πολυκριτήρια Μοντέλα Αποφάσεων σε Ενεργειακά και Περιβαλλοντικά Συστήματα», την επιμέλεια της ανοιχτής πρόσβασης έκδοσης “Understanding Risks and Uncertainties in Energy and Climate Policy: Multidisciplinary Methods and Tools for a Low Carbon Society”, το αγγλικό βιβλίο “Multicriteria Portfolio Construction with Python”, πλήθος παρουσιάσεων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, άρθρων σε τεχνικά περιοδικά, ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο. Τέλος, είναι Συνεργάτης Έκδοσης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Operational Research, an International Journal (ORIJ)» και συμμετέχει στο Εκδοτικό Συμβούλιο σε επιστημονικά περιοδικά με γνωστικά αντικείμενα της ενεργειακής πολιτικής και της επιχειρησιακής έρευνας.

Για το έργο του έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων από το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το IKY, το ΤΕΕ, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών (EEEE) και το Διεθνές Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών.

Σεραφείμ Κοτρώτσος