Τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ: Πρώτη δόση τον Μάιο – Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

 Τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ: Πρώτη δόση τον Μάιο – Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή. Παράλληλα αναφέρεται ότι η τελευταία, από τις δέκα (10) συνολικά δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η Τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

  • Στον πυρήνα του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται η νέα κλίμακα, που διαθέτει 9 κλιμάκια αντί των 12 που υπήρχαν πέρσι.

Επί της ουσίας εδώ ενεργοποιήθηκε το πρώτο αμορτισέρ για τα νοικοκυριά σε περιοχές με χαμηλή Τιμή Ζώνης, τα οποία κινδύνευαν με αύξηση φόρου ως 40% λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών και αλλαγής κλιμακίου στον ΕΝΦΙΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώτος συντελεστής (2) καλύπτει, πλέον, περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 750 ευρώ (αντί 500 ευρώ πέρσι), ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν στα επόμενα 2 κλιμάκια, που καλύπτουν περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 2.500 ευρώ (αντί 1.500 ευρώ πέρσι), δηλαδή νοικοκυριά κατά  τεκμήριο μεσαίων εισοδημάτων.    

Το δεύτερο «αμορτισέρ» ενεργοποιήθηκε στις περιπτώσεις όπου για λίγα ευρώ, χιλιάδες νοικοκυριά κινδύνευαν με υπέρμετρη αύξηση φόρου λόγω αλλαγής κλιμακίου. Έτσι, στις περιπτώσεις όπου μετά την αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας η “απόσταση” από το προηγούμενο κλιμάκιο είναι μικρότερη από 50 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με το συντελεστή του χαμηλότερου κλιμακίου.   

Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο «αμορτισέρ», με στόχο την ελάφρυνση όχι μόνο των πολύ μικρών ιδιοκτησιών, αλλά και των μεσαίων. Έτσι, ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με διεύρυνση των κλιμακίων, επί των οποίων υπολογίζεται η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση του φόρου, δηλαδή το 30%.

Ειδικότερα, ενώ πέρσι η έκπτωση του 30% κάλυπτε ακίνητα αξίας ως 60.000 ευρώ, φέτος καλύπτει ακίνητα αξίας ως 100.000 ευρώ, δηλαδή τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών.

Πώς εκτυπώνονται

Να σημειωθεί ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν αποστέλλονται αλλά ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να τα βρει στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του Taxisnet.

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Ο κάθε φορολογούμενος μπαίνει στην αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ.
  • Κάνει “κλικ” στην επιλογή «Πολίτες».
  • Κάνει “κλικ” στην επιλογή «Ακίνητα».
  • Κατεβαίνει στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Ανοίγει τη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζει τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνει στην εφαρμογή.
  • Επιλέγει το έτος 2022 και βλέπει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Παναγιώτης Δρίβας