• 11 Απριλίου, 2021

Τροχαίο Βουλή: Αμείλικτα ερωτήματα για τον δεύτερο αστυνομικό – Κλινικά νεκρός ο Ιάσονας – “Δεν οφείλεται ούτε στην τύχη ούτε σε αμέλεια” (vid)

 Τροχαίο Βουλή: Αμείλικτα ερωτήματα για τον δεύτερο αστυνομικό – Κλινικά νεκρός ο Ιάσονας – “Δεν οφείλεται ούτε στην τύχη ούτε σε αμέλεια” (vid)

Την Παρασκευή έξω ακριβώς από την πλαϊνή πύλη της Βουλής στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, υπηρεσιακό αυτοκίνητο που ανήκει στη Ντόρα Μπακογιάννη συγκρούστηκε με μοτοσυκλέτα. Ο οδηγός της τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Ο 23χρονος όπως είπε η αδελφή του είναι κλινικά νεκρός.

Ερωτήματα που τίθενται:

  • Γιατί ο τροχονόμος που ήταν παρών έδιωξε κακήν κακώς τον μάρτυρα του τροχαίου;
  • Γιατί καθυστέρησε δύο μέρες η ανακοίνωση της τροχαίας και η διερεύνηση του δυστυχήματος και μετά το θόρυβο στα social media;
  • Γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι κάμερες καθώς στο σημείο

Ανακοίνωση για το σοβαρό τροχαίο έξω από τη Βουλή εξέδωσε ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα επισημαίνοντας:

  • «Το να σε χτυπάνε θανάσιμα ενώ κινείσαι σε κανονικά στο δρόμο σου και με όλα τα μέσα προστασίας δεν οφείλεται ούτε στην τύχη ούτε σε αμέλεια».

Η ανακοίνωση

“Την Παρασκευή 12 Μάρτη το μεσημέρι την ώρα που στη Βουλή γινόταν συζήτηση για την αστυνομική βία,  αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη (όπως ανακοίνωσε η ίδια δύο μέρες μετά το συμβάν)  με επιβαίνοντα ένα τουλάχιστον αποσπασμένο αστυνομικό επιχειρώντας να εισέλθει παράνομα στην  είσοδο της Βουλής (κατερχόμενο την Βασιλίσσης Όλγας έστριψε αριστερά σε σημείο που δεν επιτρέπεται)  χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο Ιάσονα, μοτοσικλετιστή που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα  έχοντας πράσινο και φορώντας κράνος.            

Ούτε το πράσινο, ούτε το κράνος στάθηκαν ικανά να τον προφυλάξουν…  Αμέσως μετά τη σύγκρουση η μπάρα εισόδου της Βουλής σηκώθηκε και το εμπλεκόμενο όχημα και ο/οι  επιβαίνον/τες βρήκαν καταφύγιο σ αυτήν χωρίς όπως επιτάσσει ο νόμος να σταματήσουν στο σημείο και  να καλέσουν ασθενοφόρο οι ίδιοι και να τεθούν στη διάθεση της αστυνομίας. 

Το γεγονός συνέβη παρουσία και άλλων αστυνομικών και μάλιστα της Τροχαίας που επέδειξαν σκαιά  συμπεριφορά απέναντι σε αυτόπτες μάρτυρες που διαμαρτύρονταν για το γεγονός υπογραμμίζοντας ότι ο  οδηγός της μηχανής κινούνταν κανονικά με πράσινο.

Είναι προφανές πως ο τόπος του συμβάντος είναι ένας από τα καλύτερα παρακολουθούμενα σημεία της  Αθήνας και άρα το συμβάν έχει καταγραφεί από πολλαπλές κάμερες. Αυτές και μόνο είναι αρκετές για την απόδειξη της αλήθειας. Η Τροχαία οφείλει να αναζητήσει άμεσα τις καταγραφές να τις προωθήσει  στον εισαγγελέα και να τις γνωστοποιήσει στην οικογένεια του Ιάσονα. 

Από κεί θα φανεί καθαρά αν η παραβατική/δολοφονική συμπεριφορά ανήκει αποκλειστικά στον οδηγό του  αυτοκινήτου ή αν υπήρξε συνεργός  αστυνομικός στο οδόστρωμα που του έκανε σήμα να περάσει. Είναι προφανές πως ο φόνος του 23χρονου Ιάσονα δεν αποτελεί ατύχημα. Το να σε χτυπάνε θανάσιμα ενώ κινείσαι σε κανονικά στο δρόμο σου και με όλα τα μέσα προστασίας δεν οφείλεται ούτε στην τύχη ούτε σε αμέλεια. Αυτή είναι η πανομοιότυπα επαναλαμβανόμενη ιστορία στους ελληνικούς δρόμους με μόνη παραλλαγή το διαφορετικό όνομα του θυμάτων.

Ωστόσο το κράτος «μας» ορίζει όλα αυτά τα εγκλήματα ως «ατυχήματα» προερχόμενα από αμέλεια. Και  επιφυλάσσει στους δράστες μια ολιγόμηνη ποινή με αναστολή όποτε κατορθώσει να τελεσιδικήσει η  υπόθεση και ούτε καν αφαίρεση της άδειας οδήγησης (το ίδιο φυσικά θα γινόταν αν η υπόθεση  εκδικαζόταν στο αυτόφωρο). Ακόμα και για την περίπτωση της εγκατάλειψης του θύματος η ποινή χάρις στο κατάπτυστο άρθρο 43 του ΚΟΚ που καμιά κυβέρνηση δεν δέχτηκε ν αλλάξει είναι πλημμέλημα με  ολιγόμηνη φυλάκιση, παρότι η εγκατάλειψη θύματος από μη οδηγό αποτελεί κακούργημα με ποινή  κάθειρξης (άρθρο 306ΠΚ).

Το μέλλον λοιπόν είναι ξεκάθαρο (αν η υπόθεση δεν βρεθεί σε κανένα αρχείο), κάποτε ( επτά – οκτώ  χρόνια;) η υπόθεση θα τελεσιδικήσει με μια ολιγόμηνη ποινή με αναστολή για τον δράστη.

Ο Ιάσονας έχασε τη ζωή του για πάντα. Η οικογένεια του έχασε το παδί της για πάντα.

Γι αυτούς, για μας, για σένα δεν υπάρχει αναστολή. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. 

Δεν υπάρχει δεύτερος Ιάσονας.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Κατά μία «παράδοξη» εκδοχή για τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας  ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν ισχύει για τους ίδιους παρά μόνον για τους υπηκόους της. Δυνατότητα να παραβιάζει άρθρα του ΚΟΚ έχει οδηγός αστυνομικού οχήματος μόνο για αντιμετώπιση εκτάκτων επειγόντων συμβάντων, με αναμμένο  το φάρο και ενεργή τη σειρήνα ώστε να προφυλαχθούν οι άλλοι χρήστες του δικτύου. Συμβαίνει αυτό στην  Ελλάδα σήμερα; Κάνουν πχ ποτέ χρήση του ΚΟΚ οι οδηγοί μηχανών της Ομάδας Δράση; 

Αλλά γιατί να το κάνουν; 
Αν στηθεί κανείς για λίγο στην είσοδο της Βουλής θα δεί πως τηρούν την προτεραιότητα τα αυτοκίνητα που  μπαινοβγαίνουν και επίσης πόσοι βουλευτές και υπουργοί φοράνε ζώνη ασφαλείας ή κράνος.

Ας μη ξεχνάμε πως πρώην υπουργός Μεταφορών αυτής της χώρας συνελήφθη να οδηγά  με πλαστές  Πινακίδες (Μιχάλης Λιάπης), ενώ ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνελήφθη (σε προηγούμενη θητεία του στην ίδια θέση) από υφιστάμενους του, μετά από καταδίωξη για οδήγηση με  υπερβολική ταχύτητα και παραβίαση διπλής διαχωριστικής (Μ. Χρυσοχοίδης).
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Δυστυχώς ο Ιάσονας δεν είναι το πρώτο θύμα αυτής της λογικής:  στις 5 Ιανουαρίου 2011 η 7χρονη Έρρικα που βγήκε να πεί τα κάλαντα στο Μενίδι, χτυπήθηκε θανάσιμα από μοτοσικλετιστή της ΔΙΑΣ που επιχείρησε να προσπεράσει φορτηγό. Στις 1 Φεβρουαρίου 2013 η 20χρονη πεζή Πωλίνα Κελεμπετσιώτη  παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα στη λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη στον Κορυδαλλό από περιπολικό.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Όλοι αυτοί που σήμερα δηλώνουν βαθιά συγκλονισμένοι το μόνο που έχουν να κάνουν σαν ελάχιστη  ένδειξη ειλικρινούς μεταμέλειας είναι να καταθέσουν μια νομοθετική πρόταση που θα μετατρέπει την εγκατάλειψη θύματος όπως και όλες τις παραβατικές συμπεριφορές που οδηγούν σε θάνατο ή σοβαρό  τραυματισμό στο οδικό δίκτυο σε κακούργημα.  

Αρκετά με την «Αμέλεια». Δεν ήμαστε Αφελείς.

ΥΓ. Μερικά ΜΜΕ αναφέρουν το αυτοκίνητο ως εξερχόμενο από την Βουλή, αλλά και σ αυτή την περίπτωση οι πάντες αναφέρουν ότι ο Ιάσονας προχωρούσε με πράσινο.​​​​​​

Το χρονικό και τα βίντεο

Σε βίντεο από το συμβάν που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται ο αστυνομικός της τροχαίας που είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πύλη, να απειλεί και να ζητά την απομάκρυνση αυτόπτη μάρτυρα. Το γεγονός έχει προκαλέσει εκτός από τεράστια ερωτήματα και σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο.

Το αυτοκίνητο που χτύπησε τον μοτοσυκλετιστή ανήκει στη φρουρά της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως παραδέχτηκε η ίδια. Ο οδηγός αστυνομικός ετέθη σε διαθεσιμότητα.

Από την στιγμή που έγινε γνωστό το τροχαίο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ενημέρωση από την Βουλή και την ηγεσία της, καθώς απαίτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Με καθυστέρηση δύο ημερών, ανακοίνωση εξέδωσε η αστυνομία, ενώ έχουν προηγηθεί καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες άνδρας της Τροχαίας τραμπούκισε αυτόπτη μάρτυρα, που διαμαρτυρόταν ότι ο άτυχος νεαρός πέρασε με πράσινο και ότι έφταιγε ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

“Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 και ώρα 12.25΄, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της εισόδου της Βουλής, υπηρεσιακό όχημα της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με Ι.Χ. δίκυκλη μοτοσυκλέτα, με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του οδηγού της.

Η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, που διενεργεί την προανάκριση, προέβη στις προβλεπόμενες προανακριτικές ενέργειες (παραγγελία για πραγματογνωμοσύνη, αιμοληψία, λήψη καταθέσεων, αυτοψία του χώρου, σχεδιάγραμμα κ.ο.κ.). Επίσης, ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών στον οποίο μετά το πέρας της προανάκρισης θα διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία.

Σημειώνεται ότι ο εμπλεκόμενος αστυνομικός, με απόφαση της Υπηρεσίας του, τέθηκε προσωρινά εκτός υπηρεσίας οδηγού, ενώ παράλληλα έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα”.

Συγκλονίζει η οικογένεια και καλεί μάρτυρες

H οικογένεια του νέου απευθύνει έκκληση να προσέλθουν όσοι βρέθηκαν εκείνη την ώρα στο σημείο και να καταθέσουν. Κι αυτό διότι θεωρείται πιθανό ο οδηγός του οχήματος όχι μόνο να χτύπησε τον μοτοσυκλετιστή παραβιάζοντας κόκκινο σηματοδότη αλλά και να τον εγκατέλλειψε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ROSA που επιβεβαιώνει από το δικό του ρεπορτάζ και το NEWS 24/7, το θύμα του τροχαίου ατυχήματος βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση και η οικογένειά του έχει αποφασίσει ομόφωνα να δωρίσει τα όργανά του, κάνοντας έκκληση για μάρτυρες.

Η αδερφή του θύματος, Κατερίνα μίλησε στη ROSA και κάνει δημόσια έκκληση για να βρεθούν μάρτυρες του τραγικού συμβάντος, που σημειώθηκε στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από την Βουλή, από την σφοδρή σύγκρουση της μηχανής του Ιάσονα και υπηρεσιακού αυτοκινήτου.

«Ο αδερφός μου είναι εγκεφαλικά νεκρός. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη» δήλωσε στη ROSA η αδελφή του θύματος κ. Κατερίνα. «Αποφασίσαμε με τον άλλο αδερφό μου και τους γονείς μας να προχωρήσουμε σε δωρεά των οργάνων του Ιάσονα. Περιμένουμε τις τελικές εξετάσεις σήμερα από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού» πρόσθεσε

«Αναζητάμε αυτόπτες μάρτυρες. Ένας άνθρωπος που ήταν χθες μπροστά στο συμβάν ήρθε και μας βρήκε στο νοσοκομείο. Ήταν κοντά μας και μας είπε ο άνθρωπος ότι θα μας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστούμε».

Το περιστατικό έχει καταγραφεί από κάμερες της Βουλής και θα πρέπει να αναμένουμε από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες να κινηθούν ανάλογα και να ρίξουν φως στην υπόθεση. Παράλληλα, προκαλεί τεράστια ερωτήματα η στάση του τροχονόμου, ο οποίος έδιωξε κακήν κακώς τον διανομέα που ήταν παρών στο συμβάν”.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου που ενεπλάκη στο τροχαίο έξω από τη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, δεν συνελήφθη επειδή το τροχαίο δεν ήταν θανατηφόρο, καθώς επίσης επειδή βάσει του άρθρου 43 παρ. 5 του ΚΟΚ παρέμεινε στο σημείο του ατυχήματος και δεν ήταν ύποπτος φυγής.