Τριπλά εμβολιασμένη κόλλησε την μετάλλαξη Όμικρον, 20 μέρες μετά τη Δέλτα

 Τριπλά εμβολιασμένη κόλλησε την μετάλλαξη Όμικρον, 20 μέρες μετά τη Δέλτα

Από την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού προσβλήθηκε μια 31χρονη υγειονομικός, η οποία ήταν τριπλά εμβολιασμένη 20 μέρες μετά από την μόλυνση της από την μετάλλαξη Δέλτα.

Επιστήμονες από την Ισπανία ανακοίνωσαν το συντομότερο στον κόσμο γνωστό χρονικό διάστημα επαναλοίμωξης με κορονοϊό, καθώς μια 31χρονη υγειονομικός βρέθηκε να έχει μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον μόνο 20 μέρες μετά τη μόλυνση της από την Δέλτα.

Την ασυνήθιστη αυτή περίπτωση της γυναίκας που “κόλλησε” κοροναϊό δύο φορές μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες – και ενώ είχε μάλιστα εμβολιαστεί πλήρως και είχε επίσης κάνει ενισχυτική τρίτη δόση 12 μέρες πριν την επαναμόλυνση της με την μετάλλαξη Όμικρον – παρουσίασαν ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής την δρα Κριστίνα Γκουτιέρεζ-Φόρνες, στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη Λισαβόνα.

Η 31χρονη Ισπανίδα υγειονομικός, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, κατά την πρώτη λοίμωξη της τον Δεκέμβριο ήταν ασυμπτωματική, ενώ κατά τη δεύτερη τον Ιανουάριο εμφάνισε βήχα, πυρετό και κόπωση. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικές μεταλλάξεις.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι “η περίπτωση αυτή αναδεικνύει την δυνατότητα της μετάλλαξης Όμικρον να διαφεύγει από προηγούμενη ανοσία αποκτημένη είτε μετά από νόσηση με άλλες παραλλαγές είτε μετά από εμβολιασμό. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με Covid-19 δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι προστατευμένοι από επαναλοίμωξη, ακόμη κι αν έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά, τόσο η προηγούμενη λοίμωξη με άλλες παραλλαγές όσο και ο εμβολιασμός πράγματι φαίνεται να προστατεύουν σε ένα βαθμό έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας εκείνους που μολύνονται από Όμικρον».

Χρήστος Σταθόπουλος