• 15 Ιανουαρίου, 2021

Τριάντα μικροί “Λίβανοι” στην Ελλάδα – Πού βρίσκονται τα εκρηκτικά

 Τριάντα μικροί “Λίβανοι” στην Ελλάδα – Πού βρίσκονται τα εκρηκτικά

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά «τριάντα εν δυνάμει βόμβες – μαμούθ», αποθήκες δηλαδή εκρηκτικών υπάρχουν στη χώρα μας, χωρίς τα μέτρα να είναι τα δέοντα σε όλες τις περιπτώσεις.

«Θα μπορούσαν -αν υπάρξουν απροσεξία και ελλιπή μέτρα ασφαλείας- να προκαλέσουν ‘σοκ και δέος’, αντίστοιχο με τη φονική έκρηξη της Βηρυτού», σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στα «Νέα».

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα «παράγονται και διακινούνται ετησίως περίπου 12.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου και άλλων εκρηκτικών υλών, ποσότητα περίπου πενταπλάσια από αυτήν που προκάλεσε την καταστροφή στο Λίβανο». Η εφημερίδα αποκαλύπτει το χάρτη με τις κυριότερες, στρατιωτικές ή ιδιωτικές, αποθήκες: έξι είναι ιδιωτικές, η μεγαλύτερη των οποίων στην Τανάγρα με 2.600 τόνους νιτρικού αμμωνίου, με ανοιχτή διένεξη μεταξύ εταιρείας και κατοίκων της περιοχής για τα μέτρα ασφαλείας, μια διένεξη που έχει φθάσει ως το Συμβούλιο της Επικρατείας (εκκρεμεί η απόφαση).

Άλλοι χώροι με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών είναι στα Γρεβενά με 680 τόνους, στα Δερβενοχώρια (Ελληνική Βιομηχανία Όπλων) με 1.500 τόνους, στο Λαύριο (ΠΥΡΚΑΛ) με 300 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Θέμα (προστατευτικά μέτρα και φύλαξη) που δεν χωράει αναβολή…

Ν. Παπ.