• 26 Φεβρουαρίου, 2021

Τραβάει το σχοινί κι επιμένει η Τουρκία: “Το Παρίσι να ζητήσει συγγνώμη” – Tι λένε οι Αμερικανοί

 Τραβάει το σχοινί κι επιμένει η Τουρκία: “Το Παρίσι να ζητήσει συγγνώμη” – Tι λένε οι Αμερικανοί

«Συγγνώμη χωρίς όρους και προϋποθέσεις» απαίτησε από το Παρίσι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφερόμενος στο επεισόδιο μεταξύ Γαλλικού και Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Λιβύης, ζήτησε «εποικοδομητικό, ανοιχτό και με διαφάνεια» διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

«Είναι σημαντικό οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας να είναι εποικοδομητικές, διότι σε πολλά θέματα – όπως στην Λιβύη ή στην Συρία – υπάρχει το ερώτημα του πώς προχωρούμε στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μάας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον τούρκο ομόλογο του και εξέφρασε την ελπίδα ένας τέτοιος διάλογος να καταστεί εφικτός το προσεχές διάστημα. «Είναι καλό όταν μπορούν να φύγουν από τη μέση τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του επέμεινε ότι η Γαλλία «δεν λέει την αλήθεια» στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. για το επεισόδιο, ενώ αρνήθηκε ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο «κλείδωσε» την γαλλική φρεγάτα στο ραντάρ του. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει όλα τα στοιχεία και σημείωσε ότι η γαλλική πλευρά «ενδεχομένως παραπλανήθηκε ή είχε λάθος πληροφορίες». «Όταν η Γαλλία δίνει λανθασμένα στοιχεία και εργάζεται εναντίον της Τουρκίας, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Περιμένουμε η Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, άνευ όρων και προϋποθέσεων. Ίσως να παραπλανήθηκε ή μην έλαβε σωστές πληροφορίες και για αυτό να παρουσιάζει λανθασμένους ισχυρισμούς», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και διαβεβαίωσε ότι η ‘Αγκυρα είναι πολύ προσηλωμένη στην προσπάθεια να έρθει στο φως η αλήθεια. «Το ΝΑΤΟ ανησυχεί και για αυτό είναι η Γαλλία η αιτία, όχι η Τουρκία», πρόσθεσε, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι «πρέπει να συνεργαστούμε και ότι πρέπει να συμμετάσχει και η Γαλλία».

Κλιμάκωση: Η Άγκυρα απαιτεί συγγνώμη από το Παρίσι – Οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε και πάλι την σχέση της ‘Αγκυρας με την κυβέρνηση Σάρατζ, δικαιολογώντας μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι θέτει όρους προκειμένου να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός. «Θέλουμε ασφαλώς να συνεργαστούμε σε αυτό και με την Γερμανία και με την Γαλλία», πρόσθεσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμπάργκο όπλων και την μη τήρησή του από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και περιορίστηκε να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι, όπως είπε, η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ «από το Αμπού Ντάμπι έρχονται όπλα» και «η Γαλλία στέλνει όπλα στην μη νόμιμη κυβέρνηση Χάφταρ». «Είναι όμως οι δικές μας σχέσεις με την νόμιμη κυβέρνηση που τονίζονται, ενώ για τους άλλους δεν γίνεται καμία συζήτηση», είπε με έμφαση ο τούρκος αξιωματούχος.

Ο κ. Μάας πάντως, αν και απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις εξελίξεις, δήλωσε ότι ζήτησε από την Τουρκία να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου η κυβέρνηση Σαράτζ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ζητήσει και από άλλες χώρες οι οποίες διαθέτουν επιρροή στην άλλη πλευρά. «Αν δεν συμβεί αυτό, η κατάσταση θα περιπλακεί περισσότερο», προειδοποίησε και εξήγησε ότι το προσεχές διάστημα η επιχείρηση «IRINI» θα αναβαθμιστεί περαιτέρω και, με πλοία, δορυφόρους και ραντάρ, «θα έχουμε μια καλή εικόνα του του τι συμβαίνει εκεί και δεν θα μπορούμε να δεχόμαστε διαρκώς την διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας χωρίς τις αντιμαχόμενες πλευρές και την διεξαγωγή αυτού του πολέμου από το εξωτερικό». Ο κ. Μάας εξέφρασε ακόμη την «εξαιρετική ευγνωμοσύνη» του προς την Γαλλία για την στήριξή της στην αποστολή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας

Θέση για την κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας, με αφορμή και την αποχώρηση των Γάλλων από άσκηση της Συμμαχίας, πήρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ωστόσο άφησε εμμέσως αιχμές για τις προκλητικές κινήσεις του τουρκικού ναυτικού στα ανοιχτά της Λιβύης, όταν στοχοποίησαν προ ημερών γαλλική φρεγάτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο.

«Χαιρετίζουμε την έναρξη έρευνας του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για αυτό το περιστατικό. Η συνεργασία μεταξύ Συμμάχων στην Ανατολική μεσόγειο και ο συντονισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ και των Συμμάχων στην περιοχή. Προτρέπουμε τους Συμμάχους να απέχουν από συμπεριφορές που υπονομεύουν την αλληλεγγύη της Συμμαχίας και εκτρέπουν την εστίασή μας από την επιδίωξη κοινών στόχων και αντιμετώπιση κοινών αντιπάλων», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.