• 3 Αυγούστου, 2021

Τραγωδία στη Χίο: 43χρονος πέθανε αβοήθητος λόγω απουσίας οδηγού ΕΚΑΒ

 Τραγωδία στη Χίο: 43χρονος πέθανε αβοήθητος λόγω απουσίας οδηγού ΕΚΑΒ

Με τραγικό τρόπο επανέρχεται στην επικαιρότητα η έλλειψη ενός ασθενοφόρου στην περιοχή της Αμανής Χίου, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Τελευταίο θύμα αυτής της πραγματικότητας ένας 43χρονος πυροσβέστης, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος έχασε τη ζωή του έπειτα από έμφραγμα που υπέστη την ώρα της βάρδιας του στην περιοχή της Κατάβασης, ενώ το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να διανύσει σχεδόν 70 χιλιόμετρα πηγαινέλα για να τον μεταφέρει στα επείγοντα του Νοσοκομείου Χίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μιχαηλίδου: “Όσοι βγαίνουν αναστολή επειδή είναι ανεμβολίαστοι δεν θα πληρώνονται”

Η πολύπαθη δημοτική ενότητα της Αμανής στα βόρεια του νησιού, με τα πολλά χωριά και τους λίγους ηλικιωμένους κατοίκους, εδώ και χρόνια ζητά τη μόνιμη στάθμευση ενός ασθενοφόρου και των οδηγών του στο Κέντρο Υγείας Βολισσού, αλλά εις μάτην. Η μεταφορά αλλά και η σωτηρία του κάθε ασθενούς θα καθυστερήσει τουλάχιστον 80 λεπτά σε κάθε περίπτωση.

Το μόνο που άλλαξε τα τελευταία χρόνια είναι ότι πλέον υπάρχει ασθενοφόρο, αλλά δεν είναι στελεχωμένο με οδηγούς, με αποτέλεσμα σε κάθε έκτακτο περιστατικό να καλείται ένας εθελοντής, κάτοικος του χωριού (!), που όμως χθες απουσίαζε από τη Βολισσό. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες σωτηρίας είναι μειωμένες για περιπτώσεις ασθενών όπου και τα λίγα λεπτά μπορεί να κρίνουν την έκβασή τους.

«Ενας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του γιατί ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να προσληφθεί οδηγός στο ασθενοφόρο της Αμανής. Να σημειωθεί ότι έχει εγκριθεί η πρόσληψη από τις αρχές Ιουνίου 2021 και είναι “χαμένη” στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Βιβή Ποταμούση, δημοτική σύμβουλος Χίου και πρόεδρος ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Ν. Χίου. Χαρακτηριστικό είναι και το δελτίο Τύπου της Ενωσης Πυροσβεστών Χίου: «Είναι αδιανόητο ο συνάδελφος να δέχεται την φροντίδα της αγροτικής γιατρού της Τ.Κ. Βολισσού, καθώς και των συναδέλφων μας και να αναμένουμε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Χίο, ενώ σε απόσταση αναπνοής υπήρχε ασθενοφόρο, αλλά χωρίς οδηγό».

Το Αρχηγείο της Π.Υ. διέταξε ΕΔΕ για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου 43χρονου. Αλλά ποια ΕΔΕ θα καταγράψει τις ευθύνες για τη συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας, που προσεχώς θα αγγίξει και τα νοσοκομεία, με τη δηλωμένη βούληση της κυβέρνησης για εκτεταμένες συγχωνεύσεις;

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών