• 11 Μαΐου, 2021

Τραγωδία διαρκείας στην Ινδία – Ένας θάνατος κάθε 4 λεπτά από covid

 Τραγωδία διαρκείας στην Ινδία – Ένας θάνατος κάθε 4 λεπτά από covid

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Ινδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, που έχουν αναφερθεί από την αρχή της πανδημίας σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μέσα σε ένα 24ωρο, με 346.786 νέες μολύνσεις. Η χώρα, που λόγω του σφοδρότατου δεύτερου κύματος μετρά συνολικά 189.544 ανθρώπινες απώλειες, σημείωσε και ρεκόρ θανάτων, καθώς 2.624 άτομα υπέκυψαν.

Ένας άνθρωπος πεθαίνει από Covid-19 κάθε λιγότερο από τέσσερα λεπτά στο Νέο Δελχί, αφού το σύστημα υγείας της πόλης βρίσκεται υπό κατάρρευση, λόγω των συνεχών εισαγωγών.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για να μεταφέρει οξυγόνο από τις μακρινές περιοχές της χώρας στην πρωτεύουσας. Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν εικόνες από ένα φορτηγό που μετέφερε οξυγόνο, να φτάνει στο νοσοκομείο Batra του Νέου Δελχί, αφού εξέδωσε σήμα κινδύνου, καθώς διέθετε οξυγόνο μόλις για 90 ακόμη λεπτά για τους 260 ασθενείς του.

«Παρακαλώ, βοηθήστε μας να βρούμε οξυγόνο, θα υπάρξει τραγωδία», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριγουάλ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων οι σκηνές με εργαζόμενους να φεύγουν από τις πόλεις για τα χωριά τους, αν και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για την πορεία της πανδημίας στην υπόλοιπη ενδοχώρα.

Άλλωστε, ήδη η κρίση είναι αισθητή και σε άλλες περιοχές, με πολλά νοσοκομεία να ανακοινώνουν ότι δεν διαθέτουν άλλα αποθέματα οξυγόνου. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με Covid-19 στις πόλεις Ζαϊπούρ και Αμριτσάρ, πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Αποτεφρωτήρια στο Νέο Δελχί έχουν προειδοποιήσει ότι έχουν γεμίσει και έχουν ζητήσει από τις οικογένειες των νεκρών να περιμένουν.

Η Ινδία, που τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει ότι νίκησε το πρώτο κύμα, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του, ξεπέρασε την Πέμπτη το ρεκόρ κρουσμάτων των ΗΠΑ και καθίσταται πλέον το επίκεντρο της πανδημίας.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η Ινδία χαλάρωσε τον χειμώνα, όταν ο αριθμός των νέων μολύνσεων ημερησίως έπεσε κάτω από τις 10.000 και η πανδημία φάνηκε να είναι υπό έλεγχο. Οι αρχές τότε ήραν τα περιοριστικά μέτρα και επέτρεψαν ξανά τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Άλλοι εκτιμούν ότι ένα πιο επικίνδυνο, παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού ίσως ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων, στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως, όπου οι άνθρωποι ζούν κοντά ο ένας στον άλλο, συχνά έξι ανά δωμάτιο.

Ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι η μείωση της μετάδοσης στην Ινδία “θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο”, όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη ανάμειξη των ατόμων, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας.