Τούρκος πρέσβης στο Ibna: Παράθυρο ευκαιρίας για χάραξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και η Μεσόγειο η ελληνοϊταλική συμφωνία

 Τούρκος πρέσβης στο Ibna: Παράθυρο ευκαιρίας για χάραξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και η Μεσόγειο η ελληνοϊταλική συμφωνία

Η παρθενική συμφωνία χάραξης ΑΟΖ με γειτονική χώρα που πραγματοποίησε η Ελλάδα με την Ιταλία, ίσως είναι το κλειδί που θα ανοίξει τις θύρες για την οριοθέτηση και με τις άλλες όμορες χώρες και γιατί όχι και με την Τουρκία.

Ίσως για πολλούς που έχουν χτίσει καριέρες πάνω στην ένταση με την Τουρκία, από πραγματικές ή πλασματικές απειλές, να ακούγεται παράξενο, αλλά αν δεν προσπαθήσεις δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο.

Κανείς δεν πίστευε πριν λίγο καιρό ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια έντιμη και δίκαιη συμφωνία για την επίλυση της διαφοράς για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Κι όμως κατέστη δυνατό, με μεθοδικότητα, ρεαλισμό και εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση του ενός με το άλλο, καθώς στις διαφορές με την Τουρκία διακυβεύεται εθνική κυριαρχία. Μα και για την Συμφωνία των Πρεσπών έλεγαν το ίδιο. Μην ξεχνάμε ότι όσοι πολέμησαν την Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, μιλούσαν για προδοσία και εθνική μειοδοσία, κάτι που συνεπάγεται απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Φυσικά μόνο απώλεια δεν υπήρχε στην Συμφωνία των Πρεσπών που με περίσσιο θάρρος κατάφεραν να φέρουν σε πέρας, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Nikola Dimitrov, υπό την σύμφωνη γνώμη των Τσίπρα και Zaev.

Όμως ας αφήσουμε τα περασμένα κι ας περάσουμε στα τωρινά και το σήμερα λέει ότι υπογράφηκε μια ιστορική συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Σ αυτό συμφωνούν όλα τα πολιτικά κόμματα, με μικρές διαφοροποιήσεις, έτσι για να υπάρχει και ο αντιπολιτευτικός λόγος μέσα.

«Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας και μια καθοριστική συμβολή στην Ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής μας», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνάψει μια αντίστοιχη συμφωνία και με την Τουρκία.

Τι λέει όμως η άλλη πλευρά;

Το ΙΒΝΑ ζήτησε από τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα Burak Özügergin να σχολιάσει την Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Δεν έχω δει τα κείμενα της Συμφωνίας και τα συνημμένα έγγραφα. Ωστόσο, κρίνοντας από τις επίσημες δηλώσεις σχετικά με το θέμα, θεωρώ πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε επιτέλους να διευθετεί τα θέματα οριοθέτησης εδώ και δεκαετίες με τους γείτονές της.

Κάποιοι από τους αναγνώστες σας μπορεί να εκπλαγούν όταν ακούσουν ότι η Τουρκία διεξήγαγε και ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις προσπάθειες οριοθέτησης με όλους τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 έως τη δεκαετία του ’90. Όλες αυτές οι συμφωνίες βασίστηκαν φυσικά στον αμοιβαίο σεβασμό και στο διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο Τούρκος Πρέσβης.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι «είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούνε και λαβείν. Και φυσικά η κοινή γνώμη πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό το γεγονός της ζωής, για να συμφωνήσουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτείται να ειπωθεί η αλήθεια στους πολίτες και των δυο χωρών.

«Οι διαπραγματεύσεις μας με την Ελλάδα σχετικά με τις διαφορές στο Αιγαίο χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970. Πρόσφατα ανακοινώθηκε στην ελληνική πλευρά, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του στο ΙΒΝΑ ο κ. Burak Özügergin, σημειώνει, «σε αυτό το σημείο, εάν έχουμε τη σωστή νοοτροπία – για να δανειστώ έναν όρο από έναν Έλληνα αναλυτή – χωρίς δογματικές υποχρεώσεις και εμμονές, μπορεί να υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ελπίζω με θετικά αποτελέσματα.»

Πηγή: ibna.gr

Σχετικά Άρθρα