• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Persona non grata” ο πρόεδρος της Παμποντιακής- Σκληραίνει τη στάση της η Άγκυρα

 Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Persona non grata” ο πρόεδρος της Παμποντιακής- Σκληραίνει τη στάση της η Άγκυρα

Απάντηση στο διάβημα του υπουρείου Εξωτερικών που εκδόθηκε χθες με αφορμή την απέλαση από την Τουρκία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης βρέθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όπου και ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός του, στον δρόμο του προς την Παναγιά Σουμελά της Τραπεζούντας. Μόλις ο κ. Βαρυθυμιάδης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, οι τουρκικές αρχές του αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, τον κράτησαν για έξι ώρες και έπειτα τον απέλασαν.

Σύμφωνα με την απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος των Ποντίων, ο οποίος μάλιστα θεωρείται persona non grata «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Μας ξενίζει και απορρίπτουμε τη δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα μας σε Έλληνα υπήκοο που δεν βρίσκονταν σε επίσημη υπηρεσία, δεν είχε επίσημο τίτλο και κατείχε απλό διαβατήριο. Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι η εξουσία καθορισμού των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους. Ο Έλληνας υπήκοος που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) με βάση τους νόμους και τους κανόνες μας, στάλθηκε πίσω στη χώρα του».

Διάβημα για την απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής- Γιατί η Άγκυρα προέβη στη νέα πρόκληση